Bárányérmék spenótágyon

| Spenóttal sült bárány receptek
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Bárányérmék spenótágyon
Eszközök: kés, lábas, serpenyő, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg tisztított spenót
10 dkg pirított, összevágott fenyőmag
2 nagy hámozott, kockára vágott paradicsom
1 evőkanál mogyoróolaj
1 evőkanál finomra vágott mentalevél
2 és fél dkg finomra vágott korianderzöld
2 nagy apróra vágott mogyoróhagyma
1 evőkanál vaj
vagy
1 evőkanál olaj
vagy
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A húst gondosan megtisztítjuk a faggyútól és az inaktól, felszeleteljük.

2. Az olajat vagy a vajat serpenyőben felforrósítjuk. A húst megsózzuk, borsozzuk, és gyenge tűzön 10-12 percig sütjük, amíg kívülről megpirul, belül azonban még rózsaszínű marad. Kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk.

3. A felesleges zsiradékot leöntjük, a mogyoróhagymát a serpenyőbe tesszük, és kissé megpirítjuk (kb. 2 perc). A marhahúsalaplével vagy bárányhúsalaplével felöntjük, felforraljuk, majd kisebb lángon 10 perc alatt sűrűre főzzük, amíg szirupos keveréket kapunk. Ezután levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a finomra vágott koriander- és mentaleveleket. Lefedve, melegen tartjuk.

4. A mogyoróolajat egy másik serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a spenótot, magas hőfokon addig melegítjük, amíg a levelek kissé összeesnek. A levét ezután leöntjük. A spenótot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd négy lapos, 2,5 dl-es sütőporcelán-formában elosztjuk, és előmelegített tányérokra borítjuk.

5. A bárányfilét 5 mm vastag érmékre szeleteljük, tetszetősen elrendezzük őket a spenótágyon, és köré öntjük a mártást. A paradicsomkockákkal, az apróra vágott fenyőmaggal megszórjuk. Köretként kitűnő hozzá a pirított burgonya.

A pirított fenyőmag és a korianderes mártás ad különleges ízt a spenótágyon tálalt bárányérméknek.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bárányhúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg báránycsont
30 dl víz
6 szem bors
1 csokor bouquet garni
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt póréhagyma
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt hagyma

1. A báránycsontokat a hentessel daraboltassuk akkorára, hogy beleférjenek a fazékba. A báránycsontot egy nagy fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és felforraljuk Utána leöntjük róla a vizet, és a csontokat leöblítjük.

2. A csontokat egy másik fazékba tesszük. Hozzáadjuk az elnegyedelt hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát és a szál szárzellert, a bouquet garnit és a borsot. Felöntjük a vízzel.

3. Felforraljuk, majd kisebbre kapcsoljuk a lángot, és 120-180 percig lassan főzzük. Közben időnként lemerjük róla a zsírt és a habot (a legjobb lapos drótszűrővel).

4. A csontokat és a zöldséget finom lyukú szűrővel egy tál fölé emeljük. Kanállal jól kinyomkodjuk, hogy távozzon belőlük a folyadék. Több órára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük róla.

Bárányérmék spenótágyon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1004 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
Bárányérmék spenótágyon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
vegetáriánus ételek