Citromos rizs

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Citromos rizs
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db citrom
¾ teáskanál kurkuma
teáskanál mustármag
2 evőkanál kókuszreszelék
½ db erős, hegyes zöldpaprika
10 dkg ghee
4 levél curry
2 evőkanál kókusztej
vagy
2 evőkanál tej
2 evőkanál apróra vágott kesudió
vagy
2 evőkanál apróra vágott mandula
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A rizst sóval és kurkumával ízesített vízben, vastag falú edényben felforraljuk, majd a tüzet mérsékelve fedő alatt 12 percig főzzük (1. kép).

2. A kókuszreszeléket felöntjük a tejjel vagy a kókusztejjel, és félretesszük.

3. A kesudiót vagy mandulát a currylevéllel, a mustármaggal és a paprikával a ghee-ben addig pirítjuk, amíg a mustármag kipattog. Ekkor a kókuszos tejjel együtt a rizsbe keverjük (2. kép), és belefacsarjuk 1 citrom levét (3. kép).

4. Lefedve további 7-8 percig főzzük, amíg a rizs teljesen magába szívja az összes folyadékot (4. kép). Száraz, puha és pergős legyen!

5. Megkóstoljuk, szükség szerint citromlével ízesítjük, vagy a maradék citromot gerezdekre vágjuk, ezzel díszítjük a rizst.

Citromos rizs Citromos rizs Citromos rizs Citromos rizs
Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
A rizs az indiai konyha első számú gabonanövénye. A basmati fajtájú indiai rizst a világ egyik legfinomabb rizsének tartják. Az ízletes, hosszú szemű fajta a Himalája lábánál terem, Észak-India és Bangladesh vidékein. Főzés előtt érdemes kiválogatni a rossz szemeket, darabkákat, és mindig alaposan mossuk meg a rizst hideg vízben. Ha basmati fajtát használunk, 15 percre áztassuk be hideg vízbe, és főzés előtt jól csepegtessük le. A beáztatott rizs igen törékeny, ezért óvatosan kezeljük, nehogy a szép, hosszú rizsszemek eltörjenek még a főzés előtt.
Citromos rizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2303 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
Citromos rizs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
pinterest