Fűszeres lencsés rizs

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Fűszeres lencsés rizs
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg lencse
12 dkg sárgaborsó
vagy
½ teáskanál őrölt kurkuma
2 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 teáskanál
4 evőkanál ghee
½ teáskanál zúzott fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 db hegyes, erős zöldpaprika
2 teáskanál apróra vágott újhagyma

Elkészítés:

1. A kétféle lencsét külön-külön, 60 percre beáztatjuk. A barna lencsét leszűrjük, forró vizet öntünk rá, és 15 percig főzzük, amíg puhulni nem kezd, ekkor leszűrjük.

2. A hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a zöldpaprikát a ghee-ben puhára pároljuk, majd kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a babérlevelet és a kurkumát (1. kép). Állandóan kevergetve 2 percig főzzük.

3. Hozzáadjuk a rizst, a kétféle lencsét (2. kép), jól összekeverjük, majd annyi sós vizet adunk hozzá (3. kép), hogy kb. 3 cm-rel ellepje. Felforraljuk, majd a tüzet csökkentve, 20 percig pároljuk, amíg a rizs az egész vizet beszívja.

4. Hozzákeverjük a felaprított újhagymát. Tálalás előtt a fahéjrudat eltávolítjuk (4. kép).

Fűszeres lencsés rizs Fűszeres lencsés rizs Fűszeres lencsés rizs Fűszeres lencsés rizs
Az indiai konyha igen kedveli a különböző lencsefajtákat, melyeknek a magas fehérjetartalom miatt fontos szerepük van a vegetariánus étkezésben.
A lencse elkészítésének különféle módjai közül talán a legnépszerűbb a dahl, amihez a lencsét puhára főzik, leszűrik, áttörik, tűszerekkel, fokhagymával és vajjal ízesítik, különféle ételek mellé kínálják. Híg változatban levesként fogyasztják. Előszeretettel készítenek belőle kenyeret, tölteléket is, mivel laktató és magas a fehérjetartalma. A lencselisztet a papadam készítéséhez használják.
Fűszeres lencsés rizs
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5247 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
Fűszeres lencsés rizs
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
recepttár