Csípős sertéscurry

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csípős sertéscurry
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 rúd fahéj
4 db kimagozott, szárított chilipaprika
100 dkg sertéscomb
vagy
100 dkg sertéslapocka
1 teáskanál lepkeszegmag
1 evőkanál tamarindkrém
2 teáskanál apróra vágott gyömbér
3 db kardamom
½ teáskanál mustármag
2 teáskanál egész bors
2 teáskanál római kömény
2 evőkanál koriandermag
3 evőkanál ghee
1 és ¼ dl joghurt
2 teáskanál zúzott fokhagyma
3 fej hagyma
3 szem szegfűszeg
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A húst 3 cm-es kockákra vágjuk, és fazékba - nem alumíniumba! - tesszük.

2. A vindaloo-krém elkészítéséhez teflonbevonatú edényben szárazon megpirítjuk a chilit (esetleg cseresznyepaprikát), a koriandert, a római köményt, a fekete borsot, a mustármagot és a lepkeszegmagot. Akkor jó, ha egészen sötétbarna, és érezni lehet az erős illatot. A szegfűszeggel és a fahéjrúddal együtt finom porrá őröljük, és hozzákeverjük a tamarindsűrítményt (1. kép), egy közepes, lereszelt hagymát és a zúzott fokhagymát.

3. Az így elkészített vindaloo-krémet a húshoz keverjük (2. kép), és fóliával lefedjük. 1 napig hagyjuk érlelődni a pácban, közben többször megforgatjuk.

4. A két másik, igen vékonyra szeletelt hagymát a ghee-ben barnára pirítjuk. Beletesszük a kardamomhüvelyt, a finomra aprított gyömbért, a babérleveleket, és még egyszer átpirítjuk. Hozzáadjuk a húst (3. kép), megsózzuk, és addig pirítjuk, amíg a húskockák egy kis színt kapnak. Ekkor belekeverjük a joghurtot (4. kép), felforraljuk, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje.

5. Kis lángon, lefedve, 60 percen át főzzük. Ekkor levesszük a fedőt, majd addig főzzük, amíg a hús megpuhul, és a szaft kezd kissé besűrűsödni.

Csípős sertéscurry Csípős sertéscurry Csípős sertéscurry Csípős sertéscurry
Sertés helyett használhatunk marha- vagy kacsahúst is.
Indiában a legnépszerűbb húsféle a kecske- és bárányhús. A marhát a hinduk vallási okokból nem fogyasztják, bár ez a recept elkészíthető marha- vagy bárányhúsból is.
Ha nem akarjuk, hogy az étel túl csípős legyen kevesebb paprikát és feketeborsot tegyünk bele.
Fontos! Ha a recept joghurtot is tartalmaz, sose forraljuk fel a szaftot, mert megtúrósodik.
Csípős sertéscurry
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3078 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
Csípős sertéscurry
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
google+