Sült hal chutneyval

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sült hal chutneyval
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg filézett hal
4 evőkanál mango-chutney
1 fej hagyma
teáskanál zúzott fokhagyma
2 és fél dl olaj
2 evőkanál vaj
½ teáskanál fekete bors
½ teáskanál édesnemes pirospaprika
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál apróra vágott mentalevél
vagy
2 evőkanál apróra vágott koriander
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A halat bedörzsöljük sóval, borssal, paprikával, és az olajban mindkét oldalon 40 másodpercig hirtelen átsütjük (1. kép). Citromlével meglocsoljuk. A halfilék felét kivajazott tűzálló tálba fektetjük.

2. A finomra vágott hagymát, a fokhagymát és gyömbért a vajban megpirítjuk. Beletesszük a koriandert és jól elkeverjük. A hagymás keveréket a haldarabokra kenjük (2. kép), és beborítjuk a maradék hallal (3. kép). A serpenyőben maradt vajat rácsöpögtetjük.

3. A halszeletek tetejét egyenletesen bekenjük az édes chutneyval (4. kép), és fedő nélkül, 180 fokos sütőben kb. 12 percig sütjük.

Sült hal chutneyval Sült hal chutneyval Sült hal chutneyval Sült hal chutneyval
A melluszonyokat és a kopoltyúkat a fej mögött kivágjuk, eldobjuk. A gyomor alatt kis bemetszést ejtünk, majd a hasi oldalt majdnem a kopoltyúig végigvágjuk. A belsőségeket eltávolítjuk és kidobjuk. A hasüreget kimossuk. A fej mögött bemetszést ejtünk, majd a fejtől a farokig a gerinc mentén végigvágjuk. A húst lapos szögben lendületes metszésekkel leválasztjuk és leemeljük a szálkákról.
Jó, éles kés kell hozzá. A halat sötét felével felfelé fektetjük a munkaasztalra. Filézőkéssel a hal testének peremén bemetszést ejtünk, ott, ahol a hús és a melluszony találkozik. Éles késsel a hal középvonalában a fejétől a farka felé bemetszést ejtünk egészen a szálkákig. Lendületes vágásokkal az egyik felét a közepétől kiindulva a széléig teljesen leválasztjuk. A másik felével is így járunk el, majd a húst megfordítjuk és a műveletet a másik oldalon megismételjük.
Ujjunkkal enyhe nyomást kifejtve simítsuk végig a húst, hogy a szálkákat kitapinthassuk. Ezeket csipesszel vagy az ujjunkkal rántsuk ki.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Mangóchutney

Kép nélkül
1 doboz konzerv mangó vagy
3 nagyobb hámozott, kimagozott mangó
1 mokkáskanál
2 dl borecet
2 kisebb kimagozott, apróra vágott csípős paprika
6-8 szem szárított, apróra vágott datolya
1 kis darab reszelt gyömbér vagy
1 kávéskanál gyömbérpor

1. A mangót meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, és a húsát összevagdalva a sóval elkeverjük.

2. Az ecetet a cukorral 5 percig takaréklángon főzzük. A kimagozott, apróra vágott erős paprikával és datolyával meg a többi hozzávalóval kb. 1 órán át főzzük, időnként megkeverjük. (A konzervmangót nem főzzük, csak a sóval elkeverjük, és a hozzávalókkal jól összeforraljuk.)

3. Meleg üvegekbe töltve lekötjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Hűvös, sötét helyen tároljuk. Kínálhatjuk fűszeres egytálételekhez, sonkás szendvicsekhez, kolbászhoz vagy hideg sültekhez.

2 db 2 dl-es üveg chutney-t kapunk.

Sült hal chutneyval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1258 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
Sült hal chutneyval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
hírlevél