Lazac mogyoróhagymás-korianderes mártással

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető drága
Lazac mogyoróhagymás-korianderes mártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db 20 dkg-os lazacfilé
3 dkg vaj
A díszítéshez:
ízlés szerint friss koriander
vagy
ízlés szerint friss kapor
A mogyoróhagymás-korianderes mártáshoz:
2 szem finomra vágott mogyoróhagyma
3 dkg finomra vágott, friss korianderzöld
¾ dl olívaolaj
¾ dl halalaplé
1 dl fehérbor
1 evőkanál száraz vermut
1 teáskanál durvára tört koriandermag
2 és fél evőkanál fehérborecet
3 db hámozott, összevágott paradicsom
1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

1. A mártáshoz a fehérborecetet, a mogyoróhagymát és a durvára őrölt vagy tört koriandermagot lábosba tesszük. Felforraljuk, majd alacsonyabb lángon 1 percig főzzük. A bort beleöntjük, addig főzzük, amíg nagyjából a harmada elpárolog (kb. 3 perc). A vermutot és a hallevet hozzáadjuk, még 3 perc alatt a felére befőzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd levesszük a tűzről. Folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük az olajat, és összedolgozzuk, amíg sűrű mártást kapunk. Az így elkészített mogyoróhagymás-korianderes mártást átszűrjük, tálalásig melegen tartjuk.

2. A lazacszeleteket mindkét oldalukon bedörzsöljük sóval, borssal. A vajat serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk, a lazacfiléket mindkét oldalukon kb. 4-5 percig sütjük benne.

3. Az aprított paradicsomot, a korianderlevelet és a citromlét a meleg mártáshoz adjuk. A lazacszeleteket előmelegített tányérokra tesszük, a mártást mellékanalazzuk. A frissen aprított kaporral vagy korianderrel díszítve tálaljuk.

A friss lazacfiléket gazdagon fűszerezett mártással tálaljuk. Újburgonyával vagy zöld salátával körítve teljes, könnyű és finom nyári étel.
Aromatikus, száraz, vegetális ízzel rendelkező, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Lazac mogyoróhagymás-korianderes mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1456 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
Lazac mogyoróhagymás-korianderes mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
facebook