Hideg ratatouille csirkemellel

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Hideg ratatouille csirkemellel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db lebőrözött csirkemellfilé
1 és ¼ dl víz
1 szál kakukkfű
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
A ratatouille-hoz:
40 dkg hámozott, darabolt paradicsom
25 dkg csíkokra vágott padlizsán
25 dkg csíkokra vágott cukkini
1 db csíkokra vágott piros húsú paprika
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 fej finomra vágott vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
másfél dkg finomra vágott bazsalikomlevél
1 csokor bouquet garni
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A ratatouille-hoz 1 evőkanál olajat tűzálló edényben felmelegítünk, a paprikacsíkokat 2-3 percig közepes lángon sütjük benne, majd kivesszük, papírtörlőn lecsepegtetjük.

2. Az edénybe beletesszük a másik evőkanál olajat is, és előbb a cukkinit, majd a padlizsánt külön-külön megpirítjuk benne (szükség szerint adunk még hozzá kevés olajat). Mindkettőt félretesszük. Ezután a hagymát tesszük az olajba, közepesen erős lángon 3-5 perc alatt üvegesre pároljuk. A paradicsomot és a fokhagymát hozzáadjuk, gyenge tűzön időnként megkeverve kb. 3 perc alatt sűrűre főzzük.

3. A lecsepegtetett, megsült zöldséget és a fűszercsokrot hozzáadjuk, lefedjük, a sütőben 30 percig pároljuk. A fűszercsokrot kivesszük, az apróra vágott bazsalikomot belekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éjszakára hideg helyre tesszük.

4. Az olívaolajat serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk. A csirkemellfiléket megsózzuk, megborsozzuk, egymás mellé a serpenyőbe tesszük, és minden oldalukon kb. 5 percig sütjük. Rácsra kitesszük, hagyjuk kihűlni.

5. A felesleges olajat a serpenyőből leöntjük, majd a citromlevet a vízzel a serpenyőbe öntjük. Újra felforrósítjuk, és beletesszük a kakukkfüvet. Jól összekeverjük a pecsenyelével, kis lábosba átöntjük, 10 percig gyenge tűzön főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

6. A hideg ratatouille-t négy tányéron elosztjuk, a csirkemellet szeletekre vágjuk és körülötte elrendezzük. A kihűlt pecsenyemártást rácsepegtetjük.

A hidegen tálalt ételeket kissé erősebben fűszerezhetjük, mert lehűlés közben gyengül az ízük.
A ratatouille klasszikus provence-i étel, eredetileg Nizzából származik. Ezt a változatot hidegen tálalják, és már egy nappal korábban elkészíthető.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Hideg ratatouille csirkemellel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2529 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
Hideg ratatouille csirkemellel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
lexikon