Papadamtekercsek

Adag: 4-6 főre (18 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csomag papadam
vagy
1 teáskanál citromlé
2 teáskanál friss, finomra aprított korianderzöld
1 teáskanál kristálycukor
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott újhagyma
2 nagyobb burgonya
2 evőkanál csicseriborsóliszt
2 teáskanál garam masala
2 evőkanál ghee
vagy
2 evőkanál vaj
ízlés szerint fekete bors
ízlés szerint
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A meghámozott, kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük.

2. Az aprított újhagymát, a fokhagymát és a kimagozott, apróra vágott zöldpaprikát pépesítjük, és a finomra darált sovány húshoz keverve a ghee-ben addig sütjük, míg a hús kissé megpirul (1. kép).

3. Hozzáadjuk a burgonyát, a cukrot, a garam masalát, a citromlevet, a felaprított korianderlevelet, ízlés szerint borsozzuk. Finom pürévé keverjük, és a félkész papadam átmérőjénél kissé rövidebb rudacskákat készítünk belőle.

4. A borsólisztet hideg vízzel elkeverjük, a félkész papadam lapokat hideg vízbe téve megpuhítjuk, majd lecsepegtetjük és szárazra töröljük.

5. A hengerré sodort tölteléket a papadamlapokra helyezzük, a szélét megkenjük a borsólisztes „ragasztóval”, feltekerjük (2. kép), a széleket összenyomjuk (3. kép).

6. Az olajat felmelegítjük (vigyázat, ha az olaj túl forró, a papadam megég, mielőtt a töltelék átsülne). Egyszerre több tekercset az olajba helyezve aranyszínűre, ropogósra sütjük (4. kép), majd az olajból kivéve lecsepegtetjük.

7. Forrón tálaljuk, és mangó-chutneyt adunk mellé. Díszíthetjük újhagymával vagy koriander-levéllel.

Papadamtekercsek Papadamtekercsek Papadamtekercsek Papadamtekercsek
A papadam nem más, mint lencselisztből készült, lapos, vékony, gyakran többféle fűszerrel is ízesített kenyér. Legtöbbször gyárban készül, és keleti fűszerboltokban kapható, kis műanyag zacskóba csomagolva. Egy zacskóban kb. 30 papadam van. Megsüthetjük forró grillsütőben vagy olajban, de próbálkozhatunk a mikrohullámú sütőben való elkészítéssel is.
Ebből a töltelékből készíthetünk ízletes kis fasírtgolyókat is, melyeket fogpiszkálóra tűzve vendégváró falatkaként kínálhatunk. A húsmasszából kis golyókat gyúrva olajban aranybarnára sütjük, és csípős chutneyval kínáljuk.

Mangóchutney

Kép nélkül
1 doboz konzerv mangó vagy
3 nagyobb hámozott, kimagozott mangó
1 mokkáskanál
2 dl borecet
2 kisebb kimagozott, apróra vágott csípős paprika
6-8 szem szárított, apróra vágott datolya
1 kis darab reszelt gyömbér vagy
1 kávéskanál gyömbérpor

1. A mangót meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, és a húsát összevagdalva a sóval elkeverjük.

2. Az ecetet a cukorral 5 percig takaréklángon főzzük. A kimagozott, apróra vágott erős paprikával és datolyával meg a többi hozzávalóval kb. 1 órán át főzzük, időnként megkeverjük. (A konzervmangót nem főzzük, csak a sóval elkeverjük, és a hozzávalókkal jól összeforraljuk.)

3. Meleg üvegekbe töltve lekötjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Hűvös, sötét helyen tároljuk. Kínálhatjuk fűszeres egytálételekhez, sonkás szendvicsekhez, kolbászhoz vagy hideg sültekhez.

2 db 2 dl-es üveg chutney-t kapunk.

Papadamtekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2483 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
Papadamtekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Indiai ízek Indiai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető különbség van. Délen például az étel általában csípősebb, mint az északon kedvelt enyhébb ízű, de sokkal aromásabb... bővebben...
vegetáriánus ételek