Spárga-articsóka saláta homárérmékkel

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc könnyen elkészíthető drága
Spárga-articsóka saláta homárérmékkel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db nyers homár
24 szál spárga
4 evőkanál
A díszítéshez:
20 szál turbolya
A zöldségalapléhez:
1 nagy vékonyra szeletelt sárgarépa
2 fej karikára vágott vöröshagyma
2 szál vékonyra szeletelt szárzeller
3 szál kakukkfű
1 db karikára vágott póréhagyma
10 szem fekete bors
3 evőkanál
5 dl fehérbor
40 dl víz
Az öntethez:
1 szem finomra vágott mogyoróhagyma
3 evőkanál dióolaj
1 és ¼ dl olaj
3 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál finomra vágott turbolya
vagy
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma

Elkészítés:

1. Az alapléhez a zöldségeket (köztük a póréhagyma vékony karikákra vágott fehér részével) a kakukkfűvel, a babérlevéllel, a borsszemekkel meg a borral egy nagy fazékban felforraljuk. 5 percig a legnagyobb lángon főzzük. Hozzáadjuk a sót és a vizet. Újból felforraljuk. A homárfarkakat beletesszük, 12 percig főzzük, majd a fazekat levesszük a tűzről, a levet hagyjuk kissé kihűlni.

2. A homárt kivesszük az alapléből, a levet kiöntjük. A homárfarok egy részét lehúzzuk, és a húst érmékre vágjuk. Letakarjuk, hideg helyre tesszük.

3. A spárgát hideg vízzel leöblítjük. Éles késsel alaposan megtisztítjuk, és az alsó kétharmadáról zöldséghámozóval eltávolítjuk a külső rétegeket. A spárgaszálakat hatosával-nyolcasával összekötözzük.

4. Mély, nem nagy alapterületű edényben 4 liter vizet forralunk. Hozzáadjuk a 4 evőkanál sót és a spárgacsokrokat. A lángot alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk, és a spárgát 5-8 percig főzzük, amíg a csúcsok megpuhulnak. Kivesszük, jeges vízben lehűtjük, majd konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. A cérnát eltávolítjuk, a spárgát ismét jeges vízbe tesszük, letakarva hideg helyen tartjuk.

5. Az öntethez az ecetet és a mogyoróhagymát összekeverjük. Lassan belekeverjük a kétféle olajat, a turbolyát meg a metélőhagymát. Sóval, borssal ízesítjük, félretesszük. Az articsókaszíveket alaposan leöblítjük, szárazra itatjuk, az öntetben megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. A spárgával ugyanezt megismételjük, de óvatosan bánjunk vele, nehogy a csúcsok letörjenek. A zöldségeket felhasználásig hideg helyre tesszük. A tálaláshoz az articsókát, a spárgát és a homárérméket elrendezzük a tányérokon. A maradék öntetet az articsókára csepegtetjük, a turbolyával díszítve kínáljuk.

Elegáns saláta különleges alkalmakra. A dióolaj finom diós ízt ad az öntetnek, de ne tegyünk bele a megadott mennyiségnél többet, mert nagyon erős az aromája.
Spárga-articsóka saláta homárérmékkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1759 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
Spárga-articsóka saláta homárérmékkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
bevásárlólista