Caesar-saláta

Cézár-saláta

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Caesar-saláta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet héja nélkül fehérkenyér
2 db tojás
1 fej jégsaláta
vagy
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
4 dkg frissen reszelt parmezán sajt
4 evőkanál olívaolaj
Az öntethez:
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
4 db apróra vágott szardellafilé
másfél dl olívaolaj
1 evőkanál citromlé
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
ízlés szerint citromlé

Elkészítés:

1. Az öntethez a tojássárgáját és a citromlét habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük. Az olajat lassan hozzáöntjük, sima, sűrű krémmé verjük. A szardellafilét meg a fokhagymát belekeverjük. Sóval, borssal, ízlés szerint még egy kis citromlével ízesítjük.

2. A tojásokat egy kis lábosban annyi hideg vízben, amennyi ellepi őket, felforraljuk, és 10 percig főzzük. Ezután bő hideg vízzel leöblítjük, leszedjük a héjukat, és a tojásokat apróra vágjuk.

3. A salátát falatnyi darabokra tépkedjük, a hűtőszekrénybe tesszük. A fehér kenyeret egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Az olívaolajat serpenyőben felforrósítjuk, és a kenyérkockákat aranyszínűre pirítjuk benne. Kivesszük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.

4. A salátát egy nagy tálban az öntettel elvegyítjük, a parmezán sajttal és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

A klasszikus cézár salátát sokan amerikai ételnek tartják, pedig Caesar Cardini olasz szakács, étterem-tulajdonos alkotta 1924-ben, Mexikóban.
A cézár salátát világszerte kedvelik. Rosa Cardini alkotta meg első ízben, aki egy olasz bevándorló férfi, Cesare Cardini nővére volt. A Cardinik San Diegóban éltek, és az amerikai alkoholtilalom időszakában a mexikói határon, Tijuanában vendéglőt üzemeltettek. 1924-ben, a forró július 4-ei napon a vendéglő zsúfolásig megtelt vendégekkel, és bizony igen rövidnek bizonyult a felszolgálandó ételek alapanyagainak sora. Rosának tehát ki kellett találnia valamit azokból az alapanyagokból, amik a keze ügyébe kerültek. Egy új salátát helyezett a vendégei asztalára. A cézár saláta azóta is igen népszerű; gyorsan elkészül, előételként vagy akár főételként is fogyasztható.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Caesar-saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2746 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
Caesar-saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nyári ételek Nyári ételek
(Vince Kiadó, 2007)

A nyár forró napjaival és langyos estéivel a szabadban elköltött, könnyű étkezésekre csábít. Friss zöld- és más fűszerekkel a legegyszerűbb ételeket is zamatossá és különlegessé tehetjük, anélkül hogy órákat töltenénk... bővebben...
hírlevél