Mediterrán pizza

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg héjas fekete kagyló
15 dkg tintahal
25 dkg rákhús
vagy
25 dkg királyrák
½ csokor összevágott petrezselyem
1 evőkanál kapribogyó
10 dkg reszelt sajt
1 adag pizzatészta
½ kiskanál csípős, összevágott paprika
1 dl fehérbor
3 dl víz
A mártáshoz:
2 szál összevágott újhagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál paradicsompüré
3 nagy hámozott, összevágott paradicsom
½ csokor összevágott petrezselyem
1 evőkanál édes sherry
vagy
1 evőkanál bor

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra (210 °C-ra) bemelegítjük. A rákot megtisztítjuk. A bébi tintahalat is megtisztítjuk, a „csőrét" kivágjuk, majd a testét félbevágjuk. A héjas kagylót lesikáljuk, a „bajuszát" eltávolítjuk.

2. A bort a vízzel meg a csípős paprikával felforraljuk, és a rákot belerakva 2 percig főzzük, majd szűrólapáttal kiszedjük. Most a fésűkagylót is a lébe rakjuk, és ezt 1,5 percig főzzük, majd szűrólapáttal ezt is kiszedjük. Végül a feketekagylót is beletesszük a főzővízbe, és 3 percig forraljuk, hogy a héja kinyíljon. Amelyik kagyló nem nyílik ki, azt dobjuk ki. A nyitott kagylók húsát kiszedjük, de a héjban is hagyhatjuk.

3. A mártáshoz a hagymát meg a fokhagymát az olajban megpároljuk, majd a paradicsompürét belekeverve 1 percig sütjük. A paradicsommal, a sherryvel és a petrezselyemmel 6 percig pároljuk, hogy a mártás kissé besűrűsödjön. Kihűtjük.

4. A mártást a vékony tésztára kenjük, és a sajttal megszórjuk. A rákot, kagylót ráterítjük, és kaprival meg petrezselyemmel meghintjük. 30 perc alatt ropogósra sütjük, négy cikkre vágva tálaljuk.

A fésűkagyló tisztítása során a kagylókat az izomrost és az ikra közé szúrva kinyitjuk. A kagylókat megmossuk, gondosan eltávolítjuk róluk a szennyeződést, majd lehúzzuk a csillogó, fehér izmot és a fekete belet, de a narancsszínű ikra maradjon sértetlen.
A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.

Pizzatészta

Pizzatészta
1 csomag szárított élesztő vagy
2 gramm friss élesztő
0.5 kiskanál
0.5 kiskanál kristálycukor
2 dl meleg víz
30 dkg finomliszt
2 evőkanál olívaolaj
2 kiskanál kukoricadara vagy
2 kiskanál búzadara

1. Az élesztőport a sóval, a cukorral meg a vízzel elkeverjük. Alufóliával letakarva, meleg helyen 10 percig kelesztjük. Akkor jó, ha az élesztő a tetején már habos (1. kép). A lisztet nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és az élesztős keverékkel tésztává dolgozzuk.

2. Kissé meglisztezett gyúródeszkára átrakva könnyedén még 5 perc alatt rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha vastag pizzát akarunk, akkor a tésztát 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, ha vékonyat, akkor a tésztát kettéosztva, két vékony, ugyanekkora lapot készítünk belőle.

3. Egy 30 cm átmérőjű pizzaformát kiolajozunk, és búzadarával vagy kukoricadarával meghintjük. A tésztát úgy fektetjük a formá(k)ba, hogy az oldalán kis peremet képezünk (2. kép). A továbbiakban a recept szerint járunk el.

Ebből az adagból 1 vastag vagy 2 vékony 30 cm átmérőjű lap készíthető el.

Mediterrán pizza
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(3)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2599 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Melegszendvicsek, pizzák Melegszendvicsek, pizzák
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A pizza és a melegszendvics ma már a világon mindenütt ismert és népszerű. Az alap elkészítése egyszerű, a gazdagításhoz pedig szinte minden felhasználható, ami a kamrában található. Különféle formákban készíthetők,... bővebben...
Mediterrán pizza
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(3)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Melegszendvicsek, pizzák Melegszendvicsek, pizzák
(Kulturtrade Kiadó, 1997)

A pizza és a melegszendvics ma már a világon mindenütt ismert és népszerű. Az alap elkészítése egyszerű, a gazdagításhoz pedig szinte minden felhasználható, ami a kamrában található. Különféle formákban készíthetők,... bővebben...
pinterest