Sajtos-sonkás képviselőfánk

Sonkás gougére

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 30 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Sajtos-sonkás képviselőfánk
Adag: 1 tepsi (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db felvert tojás
1 evőkanál reszelt gruyere sajt
vagy
1 evőkanál reszelt parmezán sajt
ízlés szerint
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
5 dkg reszelt gruyere sajt
10 dkg kockára vágott füstölt sonka
1 csipet
1 teáskanál angol mustár
3 dkg vaj
3 dkg búzaliszt
2 és fél dl tej

Elkészítés:

1. Egy sütőlemezt kivajazunk, majd hideg helyre tesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát habzsákba töltjük. Az előkészített tepsire 12 halmot nyomunk belőle, kb. 1 cm széleseket és 1,5 cm magasakat. A tésztát a felvert, egy csipetnyi sóval ízesített tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Kb. 20 percig sütjük, amíg a tészta körben aranyszínűre pirul. Amint a sajtos fánkok megsültek, a sütőt kikapcsoljuk, és az ajtaját kinyitjuk, így hagyjuk kihűlni a fánkokat, hogy a belsejük is megszáradjon.

2. A töltelékhez öntöttvas serpenyőben a vajat kis lángon megolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, és folyamatosan keverve 1-2 percig forrósítjuk, anélkül, hogy megpirítanánk. Lassan hozzáöntjük a tejet, és jól összekeverjük, nehogy csomós legyen. Közepes lángon felforraljuk, majd 3-4 percig főzzük. Ha a mártás mégis csomós lenne, szűrőn átsimítjuk, és egy tiszta serpenyőben újból felforrósítjuk. A sajtot, a füstölt sonkát és a mustárt belekeverjük. Sóval, cayenne-i borssal és fehér borssal fűszerezzük.

3. A tölteléket vékony csövű habzsákba töltjük. Egy kis kés hegyével lyukat fúrunk a fánkok aljába. A habzsák csövét beledugjuk, és a fánkokat megtöltjük a sonkás-sajtos mártással. Személyenként két gougere-t számítsunk, és melegen, salátával tálaljuk.

Égetett tészta

Kép nélkül
2 db tojás
6 dkg búzaliszt
5 dkg kockára vágott vaj
1.25 dl víz
1 csipet
1 csipet kristálycukor

1. A lisztet sütőpapírra szitáljuk. 1,25 dl vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforrósítunk. Amikor a folyadék forrni kezd, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet (1.kép).

2. Fakanállal jól összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, és addig keverjük, amíg a sima tészta elválik az edény falától (2. kép).

3. Ismét levesszük a tűzről, és tálba töltjük. A tojásokat egy másik tálban kissé felverjük, és fakanállal apránként belekeverjük a tésztába (3. kép).

4. A kész tésztának simának, sűrűnek és fényesnek kell lennie (4. kép).

Kb. 38 dkg tésztát kapunk.

Sajtos-sonkás képviselőfánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2813 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Sajtos-sonkás képviselőfánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
twitter