Póréhagymás pite brie sajttal

Póréhagymás flamiche brie sajttal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Póréhagymás pite brie sajttal
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db felvert tojás
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A tésztához:
2 és fél evőkanál víz
25 dkg búzaliszt
1 teáskanál
6 dkg vaj
1 db tojás
A töltelékhez:
40 dkg vékonyra szeletelt póréhagyma
15 dkg brie sajt
2 és fél evőkanál créme double
6 dkg kockára vágott vaj
1 db tojás

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a sóval tálba szitáljuk. Ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a vajat, amíg a liszt finoman morzsássá válik. Közepébe mélyedést nyomunk, és beleütjük a tojást, a tojássárgáját, majd öntünk hozzá 2,5 evőkanál vizet. Jól összegyúrjuk, és a tésztát gömbölyűre formáljuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, 20 percre hideg helyre tesszük.

2. A töltelékhez a vajat egy mély serpenyőben felolvasztjuk, és a póréhagymát, fedő alatt, 5 percig pároljuk benne. Levesszük a fedőt, és további 5 perc alatt elfőzzük a hagyma levét, de ügyeljünk, hogy a póré ne piruljon meg. Majd a hagymát szűrőbe téve hideg helyen hűlni hagyjuk.

3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát elfelezzük. Az egyik felét lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Az előkészített formát kibéleljük vele, körben 1 cm-rel nagyobbra hagyva a tésztát. A tészta másik felét kb. 22,5 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, és felhasználásig hideg helyre tesszük.

4. A brie fehér kérgét eltávolítjuk, és a sajtot kis kockákra vágjuk. A póréhagymát elosztjuk a tésztával bélelt formában, és a sajttal megszórjuk. A tojást és a tojássárgáját a tejszínnel felverjük, majd a póréhagymára és a sajtra öntjük. A tészta szélét felvert tojással megkenjük, rátesszük a másik lapot. A két lapot egyforma nagyságúra igazítjuk, jól összenyomjuk, így lezárjuk. A tészta szélét elegyengetjük, és a forma széléhez nyomjuk. A pite tetejét tojással megkenjük, és 10 percre hideg helyre tesszük. Ezután újból megkenjük tojással, majd a sütőben 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tortát kis ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és szeletelés előtt még 5 percig süteményrácson hagyjuk hűlni.

A flamiche kifejezés ennek az ételnek a flamand elnevezésére vezethető vissza. Eredetileg kenyértésztából készült lepényt jelentett, amelyet vajjal fogyasztottak. Ma a flamiche alatt zöldségekkel vagy sajttal - vagy akár mindkettővel - töltött pitét értenek.
Póréhagymás pite brie sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1825 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Póréhagymás pite brie sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
ételfotó