Lepény kecskesajttal és vízitormával



Elkészítés:
1. A töltelékhez a vízitorma hosszú szárát eltávolítjuk, majd megmossuk, és konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk. 20 dl sós vizet felforralunk, és a vízitormát 10 másodpercig főzzük benne. Leszűrjük, 3 percre 20 dl jeges vízbe tesszük, majd azt is leöntjük róla. A levét kinyomkodjuk, a vízitormát durvára aprítjuk, végül sózzuk, borsozzuk.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd 25 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tésztát megkenjük a felvert tojással, és további 7 percig sütjük.
3. A tojásokat a tejszínnel felverjük, szerecsendióval, sóval és borssal fűszerezzük. A felaprított vízitormát elosztjuk a torta alján, és megrakjuk a vastagabb szeletekre vágott kecskesajttal. A tojásos tejszínnel leöntjük, a sütőben 30-40 percig sütjük, amíg megszilárdul, és a közepébe szúrt tű vagy kés tiszta marad. A quiche-t kis ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és tálalás előtt még 5 percig süteményrácson hűlni hagyjuk.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.