Lepény kecskesajttal és vízitormával

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lepény kecskesajttal és vízitormával
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag omlós tészta
1 db felvert tojás
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
15 dkg szeletelt kecskesajt
25 dkg vízitorma
3 db tojás
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A töltelékhez a vízitorma hosszú szárát eltávolítjuk, majd megmossuk, és konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk. 20 dl sós vizet felforralunk, és a vízitormát 10 másodpercig főzzük benne. Leszűrjük, 3 percre 20 dl jeges vízbe tesszük, majd azt is leöntjük róla. A levét kinyomkodjuk, a vízitormát durvára aprítjuk, végül sózzuk, borsozzuk.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd 25 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tésztát megkenjük a felvert tojással, és további 7 percig sütjük.

3. A tojásokat a tejszínnel felverjük, szerecsendióval, sóval és borssal fűszerezzük. A felaprított vízitormát elosztjuk a torta alján, és megrakjuk a vastagabb szeletekre vágott kecskesajttal. A tojásos tejszínnel leöntjük, a sütőben 30-40 percig sütjük, amíg megszilárdul, és a közepébe szúrt tű vagy kés tiszta marad. A quiche-t kis ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és tálalás előtt még 5 percig süteményrácson hűlni hagyjuk.

A blansírozott zöldség a jeges vizes lehűtéssel-öblítéssel megőrzi élénk színét. A zöldséget forró vízben 2-3 percig főzzük. Leöntjük róla a vizet, és jeges vízbe tesszük, hogy megállítsuk a párolódási folyamatot. Utána ismét leöntjük róla a vizet.
A vízitorma borsos aromáját krémes kecskesajtos töltelék teszi lágyabbá. Ez a lepény melegen, hidegen egyaránt finom, és kis tortaformákban is elkészíthető.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Lepény kecskesajttal és vízitormával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1287 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Lepény kecskesajttal és vízitormával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
recepttár