Kagylós táska fokhagymás tejszínnel

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag leveles tészta
1 db felvert tojás
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A díszítéshez:
3 szál turbolya
A fokhagymás tejszínhez:
10 gerezd hámozott fokhagyma
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
100 dkg tisztított fekete kagyló
10 dkg csíkokra vágott póréhagyma
1 szál csíkokra vágott sárgarépa
3 dkg vaj
2 szem finomra vágott mogyoróhagyma
1 szál csíkokra vágott szárzeller
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
néhány csepp citromlé

Elkészítés:

1. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Nyolc darab, 12 cm átmérőjű korongot vágunk ki belőle, és legalább 10 percre hideg helyre tesszük. A sütőlemezt kevés vajjal kikenjük, és szintén hideg helyre tesszük.

2. A töltelékhez a vajat lapos serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a sárgarépa-, a póréhagyma- és a zellercsíkokat. Kevés sóval, borssal fűszerezzük. Fedő alatt, gyenge tűzön 6-10 percig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, áttetszővé válnak. Megcsepegtetjük citromlével, majd hagyjuk kihűlni.

3. A bort és a mogyoróhagymát egy mélyebb serpenyőbe öntjük, és hozzáadjuk a kagylót. A nyitott kagylókat kidobjuk. Fedő alatt addig forraljuk, amíg a kagylók kinyílnak (kb. 5 perc); azokat, amelyek csukva maradtak, szintén kidobjuk. A főzőlevet egy tálba szűrjük, félretesszük. Nyolc kagylót a héjában hagyunk, a többi kagylóhúst kiszedjük, és hagyjuk kihűlni.

4. A tésztakorongokat lisztezett deszkára tesszük, és körben 1 cm szélesen megkenjük őket felvert tojással. A tészták egyik felére, a tojásperemen belül kagylót és zöldséget teszünk, a másik felét ráhajtjuk, a szélét egy villa hátával összenyomjuk. Kés fokával mintát nyomunk rá, és a tetejüket a kés hegyével két helyen bemetsszük, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson. Az előkészített sütőlemezre kevés vizet locsolunk, és rátesszük a táskákat. A tetejüket (a szélüket nem) felvert tojással megkenjük, és 15 percre hideg helyre tesszük. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A batyukat újból megkenjük tojással, majd a sütőben először 5 percig, ezután a hőt 200 °C-ra csökkentve a táskákat további 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

5. A fokhagymás tejszínhez a fokhagymát kevés vízben, fedő alatt felforraljuk, majd leöntjük róla a levét, és az egészet még egyszer megismételjük. A fokhagymát visszatesszük az edénybe, hozzáadjuk a tejszínt meg a kagyló főzőlevéből 1 dl-t, lefedjük, és 15 perc alatt puhára főzzük. Konyhai robotgépben pürésítjük, sóval és borssal ízesítjük.

6. A forró tésztatáskákat a forró fokhagymás tejszínen elrendezzük. Héjas kagylókkal, turbolyával díszítjük.

Az aprításnak azt a módját, amikor egyformán gyufaszálnyi vékonyságú csíkokra vágjuk a zöldségeket, julienne-nek nevezik
A póréhagymáról folyó víz alatt alaposan lemossuk a szennyeződéseket és a földet Ehhez a zöld végét levágjuk, hogy a víz átfolyhasson az egymásra simuló levelek között.
A vékony, kerek levelestészta-táskák kagyló és finomra vágott zöldségek keverékét rejtik.
Ez az étel melegen a legfinomabb.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Kagylós táska fokhagymás tejszínnel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1450 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Kagylós táska fokhagymás tejszínnel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
facebook