Paradicsomos-bazsalikomos lepény mozzarellával

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Paradicsomos-bazsalikomos lepény mozzarellával
Adag: 1 sütőforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag omlós tészta
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
2 db darabolt, kimagozott paradicsom
4 dkg reszelt mozzarella sajt
1 evőkanál összetépkedett bazsalikom
2 db tojás
2 és fél evőkanál tej
2 és fél evőkanál créme double
ízlés szerint őrölt cayenni bors
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt szerecsendió

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd 10-15 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tésztát további 10 percig sütjük, amíg száraz és aranyszínű lesz. Ekkor kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk. A sütő hőmérsékletét 170 °C-ra csökkentjük.

2. A töltelékhez a tojásokat tejjel és tejszínnel felverjük. Sóval, borssal, ízlés szerint szerecsendióval és cayenne-i borssal fűszerezzük. A paradicsomot, a sajtot és a bazsalikomot elosztjuk a tésztán. A tejszínes tojással leöntjük, és a sütőben 35-45 percig sütjük. Időnként ellenőrizzük: ha a töltelék felhólyagosodik, csökkenteni kell a sütési hőmérsékletet.

3. A lepény akkor van kész, ha a töltelék szilárd tapintású, és a teteje aranyszínűre pirult. A quiche-t hagyjuk kissé kihűlni, majd kivesszük a formából. Melegen vagy hidegen, ropogós zöldsalátával tálaljuk.

A bazsalikomot csak kevéssel fogyasztás előtt tépkedjük össze, hogy ne veszítse el a színét.
Ez az olaszos konyhát idéző quiche melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható, így akár a munkahelyre vagy piknikre is magunkkal vihetjük, mert semmit sem veszít az ízéből.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Paradicsomos-bazsalikomos lepény mozzarellával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2520 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Paradicsomos-bazsalikomos lepény mozzarellával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
bevásárlólista