Espresso creme brulée

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Espresso creme brulée
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 és fél dl zsíros tejszín
1 evőkanál instant kávé
4 nagy tojás
2 evőkanál kávélikőr
A mázhoz:
4 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. Kis lábosban a tejszínt közepes lángon addig melegítjük, amíg az edény falánál apró buborékok jelennek meg. Belekeverjük a kávéport, és kevergetve feloldjuk. Levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A tojássárgájákat kissé felverjük, majd a 10 dkg cukorral sűrű krémmé keverjük. A tejszínt közepes lángon ismét addig melegítjük, amíg a szélén apró buborékok jelennek meg. Hozzáöntjük a cukros tojássárgáját, és közben folyamatosan keverjük. Belekeverjük a kávélikőrt.

3. A sodót elosztjuk 4 fehér porcelántálkában, és sütőlemezre állítjuk. Előmelegített sütőbe téve 110 °C-on 35-40 percig sütjük, vagy amíg a krém „remegni” kezd, ha a tálkát megrázzuk.

4. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. A tálkák tetejét lefedjük frissen tartó fóliával, és a krémet legalább 4 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

5. Tálalás előtt a krém tetejét meghintjük egy-egy evőkanál kristálycukorral. Forró grillsütőbe téve ráolvasztjuk, hogy aranybarna karamellréteg alakuljon ki rajta. Néhány percig hagyjuk hűlni, hogy a karamell megszilárduljon, majd tálaljuk.

A creme brulee eredeti, angol nevének (burnt cream) jelentése: "égett krém". Állítólag a cambridge-i Trinity College-ból származik. Hagyományosan nagy, lapos edényben készül, hogy a teteje a lehető legnagyobb felületen karamellizálódjon. A brulée-réteget bármilyen cukorból készíthetjük, az eredmény ennek megfelelően változik. A kristálycukor jól olvad, a lágy barna cukor karamellesebb ízt ad.
Espresso creme brulée
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1799 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Espresso creme brulée
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
most van szezonja