Csokoládés tortácskák

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csokoládés tortácskák
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
27 és fél dkg omlós tészta
1 nagy tojás
1 dl zsíros tejszínhab
5 dkg vaj
A díszítéshez:
igény szerint kakaópor
A tálaláshoz:
igény szerint zsíros tejszín
vagy
igény szerint créme fraiche

Elkészítés:

1. Az előre elkészített tésztát négyfelé osztjuk, és kibélelünk vele négy kerek, 12 cm átmérőjű sütőformát. Letakarjuk zsírpapírral, és sütőbabot teszünk bele.

2. A formákat sütőlapra helyezzük, és a tésztát 200 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a széle megszilárdul. Eltávolítjuk a babot és a papírt, a tésztát visszatesszük a sütőbe, és további 5 percig sütjük, amíg megszikkad. Kivesszük a sütőből, és a sütőlemezen hagyjuk. A sütőt 180 °C-ra állítjuk.

3. Közben az apró darabokra tört csokoládét hőálló tálba téve forró víz fölé helyezzük (az alja ne érjen a vízbe). Hozzáadjuk a vajat meg a tejszínhabot, és hagyjuk, hogy a csokoládé és a vaj megolvadjon. A tojást a cukorral világos-habosra kikeverjük. Az olvadt csokoládékeveréket simára keverjük, majd hozzákeverjük a tojáskrémhez.

4. A tölteléket óvatosan beleöntjük a tésztaüregekbe. A tortácskákat 15 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul és aranybarnára pirul. Ha a teteje túl gyorsan pirulna, lefedhetjük alufóliával. A kész süteményeket fémrácson hagyjuk kihűlni.

5. Meghintjük kakaóporral, és creme fraîche-sel vagy tejszínnel tálaljuk.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Csokoládés tortácskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1011 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Csokoládés tortácskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
recept beküldése