Csokoládés tortácskák



Elkészítés:
1. Az előre elkészített tésztát négyfelé osztjuk, és kibélelünk vele négy kerek, 12 cm átmérőjű sütőformát. Letakarjuk zsírpapírral, és sütőbabot teszünk bele.
2. A formákat sütőlapra helyezzük, és a tésztát 200 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a széle megszilárdul. Eltávolítjuk a babot és a papírt, a tésztát visszatesszük a sütőbe, és további 5 percig sütjük, amíg megszikkad. Kivesszük a sütőből, és a sütőlemezen hagyjuk. A sütőt 180 °C-ra állítjuk.
3. Közben az apró darabokra tört csokoládét hőálló tálba téve forró víz fölé helyezzük (az alja ne érjen a vízbe). Hozzáadjuk a vajat meg a tejszínhabot, és hagyjuk, hogy a csokoládé és a vaj megolvadjon. A tojást a cukorral világos-habosra kikeverjük. Az olvadt csokoládékeveréket simára keverjük, majd hozzákeverjük a tojáskrémhez.
4. A tölteléket óvatosan beleöntjük a tésztaüregekbe. A tortácskákat 15 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul és aranybarnára pirul. Ha a teteje túl gyorsan pirulna, lefedhetjük alufóliával. A kész süteményeket fémrácson hagyjuk kihűlni.
5. Meghintjük kakaóporral, és creme fraîche-sel vagy tejszínnel tálaljuk.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).
2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).
3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb. 55 dkg tésztát kapunk.