Citromtorta

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Citromtorta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A kenéshez:
1 db kissé felvert tojás
igény szerint vaj
A nyújtáshoz:
igény szerint finomliszt
A tetejére:
igény szerint porcukor
A töltelékhez:
4 db citrom leve és reszelt héja
másfél dl zsíros tejszín
5 nagy tojás
15 dkg barna cukor

Elkészítés:

1. Enyhén lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az előre elkészített tésztát, és kibéleljük vele egy 23 cm átmérőjű gyümölcstortaforma alját és oldalát. A tésztát letakarjuk zsírpapírral, és sütőbabot szórunk bele. A sütőformát sütőlapra helyezzük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a széle megszilárdul.

2. Eltávolítjuk a babot és a zsírpapírt, a tészta alját megkenjük tojásfehérjével. Visszatesszük a sütőbe, és további 5 percig sütjük, amíg a tészta alja megszikkad. Kivesszük, és a sütőlemezen pihentetjük. Egy másik sütőlemezt beteszünk a sütőbe, és a hőfokot 160 °C-ra csökkentjük.

3. A töltelékhez 1 db tojást, 4 tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a citromhéjat, a citromlét és a tejszínt. A tésztába öntjük szinte az összes tölteléket, a formát áttesszük az előmelegített sütőlapra a sütőbe, és a maradék tölteléket is belekanalazzuk az üregbe.

4. A citromtortát 25-30 percig sütjük, amíg a töltelék teljesen megszilárdul. Hagyjuk a formában 15 percig hűlni.

5. Melegen vagy behűtve egyaránt kínálhatjuk. Tálalás előtt a tetejét meghintjük porcukorral.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1655 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
vegetáriánus ételek