Friss rákos tortácska

Adag: 4 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg friss rákhús
½ adag omlós tészta
2 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt fehérbors
A majonézhez:
2 teáskanál dijoni mustár
1 és ¼ dl olaj
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
2 db hámozott, kimagozott paradicsom
1 db uborka
½ teáskanál

Elkészítés:

1. A töltelékhez az uborkát meghámozzuk, a két végét levágjuk. Hosszában elfelezzük, és teáskanállal kikaparjuk a magjait. Húsát nagyon apró, kb. 3 mm vastag kockákra vágjuk. Összekeverjük a sóval. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, és akkora kockákra vágjuk, mint az uborkát. A paradicsomot szintén felaprítjuk, és konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.

2. Nyolc darab, 7 cm átmérőjű, 1,5 cm magas, bordás oldalú, kis tortaformát kivajazunk. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyra kinyújtjuk, majd 5 percre hideg helyre tesszük. Kiszúróval nyolc darab, legalább 10 cm átmérőjű korongot vágunk ki belőle, a formákba tesszük, az aljukat alaposan lenyomkodjuk, hogy a tészta kissé túllógjon a forma peremén. 10 percre hideg helyre állítjuk.

3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A kilógó tésztarészeket levágjuk. A torták alját villával megszurkáljuk, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd 8-10 percig elősütjük őket, amíg pirulni kezdenek. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk, a tésztát további 2-3 perc alatt aranyszínűre sütjük. Mielőtt az elősütött tortákat kivennénk a formából, 5 percig hűlni hagyjuk.

4. A majonézhez egy mély tálban simára keverjük a tojássárgáját a mustárral. Az olajat lassan-folyamatosan öntve belekeverjük. Amint az olajat beledolgoztuk, sóval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Végül 3-4 evőkanál majonézt a rákokhoz keverünk, amíg elvegyül benne, majd félretesszük.

5. Az uborkáról leöntjük a levét, és konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk. A zöldségkockákat egy tálban 2-3 evőkanál majonézzel elkeverjük. A tölteléket elosztjuk a tortákban, és rátesszük a rákot. Kanállal egy kis majonézt teszünk mindegyikre, és megszórjuk a metélőhagymával.

A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.
Az egyes lépéseket előre is elvégezhetjük, a tortákat azonban csak kevéssel tálalás előtt töltsük meg. Az étel aromáját megváltoztathatjuk, ha a zöldségekhez egy kis curryport adunk.
Mélyhűtött vagy konzerv rákhús esetén a rákot tekerjük egy tiszta konyharuhába, és csavarjuk ki a felesleges levét.
Ezeket a kis tortákat különböző nagyságban is elkészíthetjük - attól függően, hogy kis harapnivalóként, büféasztalon vagy vacsorához kínáljuk őket.
Hogy a tészta alja ne ázzon el, csak röviddel a tálalás előtt töltsük meg őket.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Friss rákos tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1424 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Friss rákos tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
recept beküldése