Friss rákos tortácska



Elkészítés:
1. A töltelékhez az uborkát meghámozzuk, a két végét levágjuk. Hosszában elfelezzük, és teáskanállal kikaparjuk a magjait. Húsát nagyon apró, kb. 3 mm vastag kockákra vágjuk. Összekeverjük a sóval. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, és akkora kockákra vágjuk, mint az uborkát. A paradicsomot szintén felaprítjuk, és konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.
2. Nyolc darab, 7 cm átmérőjű, 1,5 cm magas, bordás oldalú, kis tortaformát kivajazunk. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vékonyra kinyújtjuk, majd 5 percre hideg helyre tesszük. Kiszúróval nyolc darab, legalább 10 cm átmérőjű korongot vágunk ki belőle, a formákba tesszük, az aljukat alaposan lenyomkodjuk, hogy a tészta kissé túllógjon a forma peremén. 10 percre hideg helyre állítjuk.
3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A kilógó tésztarészeket levágjuk. A torták alját villával megszurkáljuk, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd 8-10 percig elősütjük őket, amíg pirulni kezdenek. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk, a tésztát további 2-3 perc alatt aranyszínűre sütjük. Mielőtt az elősütött tortákat kivennénk a formából, 5 percig hűlni hagyjuk.
4. A majonézhez egy mély tálban simára keverjük a tojássárgáját a mustárral. Az olajat lassan-folyamatosan öntve belekeverjük. Amint az olajat beledolgoztuk, sóval és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Végül 3-4 evőkanál majonézt a rákokhoz keverünk, amíg elvegyül benne, majd félretesszük.
5. Az uborkáról leöntjük a levét, és konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk. A zöldségkockákat egy tálban 2-3 evőkanál majonézzel elkeverjük. A tölteléket elosztjuk a tortákban, és rátesszük a rákot. Kanállal egy kis majonézt teszünk mindegyikre, és megszórjuk a metélőhagymával.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.