Spenótos lepény brie sajttal

Adag: 1 sütőforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag omlós tészta
1 db felvert tojás
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
25 dkg vékonyra szeletelt brie sajt
2 db érett, vékonyra szeletelt paradicsom
1 ¾ dl créme double
1 db tojás
3 nagyobb szál darabolt újhagyma
1 fej finomra vágott vöröshagyma
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
3 dkg vaj
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk - kb. 1 mm-esre, hogy szinte át lehessen látni rajta -, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd 15-20 percig elősütjük, amíg a tészta aranyszínűre pirul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tészta alját megkenjük felvert tojással, és még 5 percig sütjük. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra visszakapcsoljuk.

2. A töltelékhez serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és a hagymát puhára pároljuk benne (kb. 3 perc). Majd a 2 cm-es darabokra vágott újhagymát is beletesszük, összepároljuk (1 perc), végül hozzáadjuk a spenótot. Sóval, borssal bőségesen fűszerezzük, és az egészet jól összekeverjük. Erős lángon kb. 7 percig főzzük, amíg a leve elpárolog.

3. A tojást a tejszínnel felverjük, megsózzuk, borsozzuk. A spenótos keveréket elosztjuk a tésztán, egy réteg brie-vel lefedjük, és egyenletesen elosztjuk rajta a konyhai papírtörlőn leitatott paradicsomot. A tejszínes tojást ráöntjük, megszórjuk parmezánnal. A sütőben kb. 25 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul és aranyszínűre pirul. A quiche-t rövid ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és süteményrácson hagyjuk kissé kihűlni. Melegen tálaljuk.

A leveles tésztából készült, tejszínes brie-vel, hagymával, paradicsommal és spenóttal töltött tortát, a legjobb melegen, paradicsomsalátával vagy ropogós zöldsalátával tálalni.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Spenótos lepény brie sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1107 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Spenótos lepény brie sajttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
cikkek