Sajtos csiga és stangli

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 30 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Sajtos csiga és stangli
Adag: 1 tepsi (30 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dkg reszelt parmezán sajt
1 db tojás
¼ teáskanál fűszerpaprika
½ teáskanál
¼ teáskanál porcukor
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. 2 tojássárgáját, és a tojást a cukorral és a fele sóval felverjük, majd szűrőn át egy tiszta tálba öntjük.

2. Egy nagy sütőlemezt a vajjal kikenünk, és hideg helyre tesszük. A parmezánt, a fűszerpaprikát és a maradék sót egy kis tálban összekeverjük, borssal fűszerezzük.

3. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastag és kb. 20 x 24 cm-es lappá kinyújtjuk. Kevés tojásos keverékkel megkenjük, a sajttal megszórjuk. Majd a tésztát még vékonyabbra (2 mm) kinyújtjuk, hogy a sajt belenyomódjon. Ezután óvatosan a sütőlemezre csúsztatjuk, és 15 percre hideg helyre tesszük. Utána ismét kissé belisztezett deszkára fektetjük, és kb. 15 x 30 cm-es négyszögre vágjuk.

4. A sajtos csigához a rövidebb oldalával párhuzamosan egy kés fokával óvatosan bejelölünk rajta hat, 5 cm széles csíkot, de nem vágjuk át. Egy kis vízzel meglocsoljuk.

5. A két külső csíkot behajtjuk. Így az alsó oldaluk kerül felülre, amelyiken nincs sajt. Kevés vízzel megkenjük, majd a következő két hatodot hajtjuk be, így ezek egymásra kerülnek. A tésztát 15 percre hideg helyre tesszük. A rudat 5 mm széles csíkokra vágjuk, és egymástól elegendő távolságra a sütőlemezre rakjuk őket. Tenyérrel ellapítjuk, megfordítjuk, és 15 percre hideg helyre tesszük.

6. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, majd a csigákat aranyszínűre és ropogósra sütjük (kb. 10 perc). Azonnal levesszük a sütőlemezről, és süteményrácson hagyjuk kihűlni.

7. A stanglikhoz az 1-3. lépésben ugyanígy járunk el. A tésztát éles késsel hosszában 1 cm széles csíkokra vágjuk, és mindegyik csíkot hosszú, egyenletes spirállá csavarjuk. Sütőlemezre tesszük, és mindkét végén lenyomjuk, hogy a csíkok sütés közben ne kunkorodjanak fel. 10-15 percre hideg helyre tesszük. A sütőt közben 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 7-10 perc alatt aranyszínűre sütjük, és még forrón minden csíkot 10 cm hosszú darabokra vágunk. Süteményrácson hagyjuk kihűlni.

A recept hozzávalóiból 30 csigát vagy 45 stanglit készíthetünk.

A sajthoz szárított zöldfűszereket, finomra vágott, napon szárított paradicsomot vagy szardelladarabkákat is adhatunk.
A pikáns, sajtos falatkák kitűnőek koktélokhoz vagy levesek mellé.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Sajtos csiga és stangli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1972 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Sajtos csiga és stangli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
twitter