Quiche lorraine
Lotaringiai lepény



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd 25 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tésztát megkenjük felvert tojással, és még 7 percig sütjük.
2. A töltelékhez serpenyőben kevés olajat forrósítunk. A szalonnát megpirítjuk benne, a kihűlt pörcről a felesleges olajat konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, majd félretesszük. A tojásokat a szerecsendióval felverjük, sózzuk és borsozzuk. A tejszínt hozzáadjuk, és a keveréket átszűrjük.
3. A szalonnát és a sajtot a tésztára szórjuk. A tojást óvatosan ráöntjük, hogy a forma kb. a háromnegyedéig érjen. A sütőben 20-30 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul és megpirul. Melegen tálaljuk.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.