Virslis tekercs

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Virslis tekercs
Adag: 8 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg apróra vágott virsli
1 db felvert tojás
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 csipet fűszerkeverék
2 szem finomra vágott mogyoróhagyma
1 dkg vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A tepsi megszórásához:
igény szerint liszt

Elkészítés:

1. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, és hozzáadjuk a mogyoróhagymát. Fedőt teszünk rá, közepes lángon 5 perc alatt puhára pároljuk. Kivesszük a serpenyőből, hűlni hagyjuk. A virslit a kihűlt mogyoróhagymával, a fűszerkeverékkel és a petrezselyemmel egy tálban jól összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A virslis keveréket, lisztezett felületen, kézzel 2,5 cm vastag rúddá sodorjuk. Liszttel megszórt tepsibe fektetjük, és a tészta elkészítéséig hideg helyre tesszük.

2. A tésztát enyhén lisztezett deszkán hosszú, 3 mm vastag és legalább 10 cm széles négyszöggé kinyújtjuk. A széleit kiegyengetjük. A virslirudat hosszában a tészta egyik oldalára fektetjük, a felesleges tésztát mindkét végén levágjuk. A virsli melletti keskenyebb tésztacsíkot a felvert tojással megkenjük, a szélesebb részt ráhajtjuk. A tészta két szélét kissé összenyomjuk, összezárjuk és kiegyengetjük. A tekercset kissé belisztezett, éles késsel 8 darabra vágjuk. Mindegyiknek a tetejét három helyen a húsig bemetsszük, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson. A tekercseket hideg vízzel enyhén benedvesített tepsire tesszük, és a felvert tojással, amibe csipet sót is kevertünk, megkenjük őket. A tésztadarabok nyitott végét kihagyjuk, hogy a tészta sütéskor egyenletesen felemelkedjen. Ezután 15 percre hideg helyre tesszük.

3. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A tésztát ismét megkenjük a tojással, és a tekercseket a sütő felső bordarácsán kb. 25 percig sütjük, amíg a tészta megemelkedik, ropogós és aranyszínű lesz. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

A receptet különböző zöldfűszerekkel vagy darabolt szárított paradicsommal is kipróbálhatjuk. Egy másik változathoz főzzünk meg fürjtojásokat, és szedjük le a héjukat. A virsli húsát lapítsuk el, és a tojásokat egy sorban ültessük rá. A húst ezután rendezzük el a tojások körül.
Minitekercseket koktélok mellé is kínálhatjuk.
Ez a fűszeres virslivel töltött, ropogós tésztatekercs könnyű ebédnek, előételnek vagy piknikre egyaránt alkalmas. A kisebb tekercseket pikáns falatként is felszolgálhatjuk különleges alkalmakon vagy koktélpartin.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Virslis tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2026 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Virslis tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
twitter