Tarka paprikás lepény

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tarka paprikás lepény
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag omlós tészta
1 db felvert tojás
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
3 db tojás
2 és fél dl créme double
4 dkg reszelt gruyere sajt
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A töltelékhez a paprikákat megpirítjuk. Ehhez a grillsütőt előmelegítjük, a paprikákat félbevágjuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk. Ezután a paprikákat addig pirítjuk, amíg a héjuk felhólyagosodik, és feketére színeződik. Nejlonzacskóban hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héjukat. A húsukat hosszában csíkokra vágjuk.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd kb. 25 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tésztát megkenjük a felvert tojással, és további 7 percig sütjük.

3. A tojásokat a tejszínnel felverjük, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A paprikacsíkokat elosztjuk az elősütött tésztán, majd megszórjuk a reszelt sajttal. A tejszínes tojást ráöntjük, majd a sütőben 40 percig sütjük, amíg megkocsonyásodik, és a közepébe szúrt tű vagy kés tiszta marad. A lepényt kis ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és tálalás előtt még 5 percig süteményrácson hagyjuk hűlni.

A pirítás lehetővé teszi a héj lehúzását, és édeskés aromát kölcsönöz a paprikának. A grillsütőt előmelegítjük. A paprikákat félbevágjuk, a magokat és az ereket eltávolítjuk. A paprikákat addig pirítjuk, amíg a héjuk felhólyagosodik, és feketére színeződik. Nejlon-zacskóban hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héjukat.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Tarka paprikás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1348 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Tarka paprikás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
szólj hozzá, értékelj