Tejszínes-sonkás torta

Tejszínes-sonkás quiche

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tejszínes-sonkás torta
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag omlós tészta
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint vaj
A töltelékhez:
15 dkg csíkokra vágott sonka
5 dl tej
8 dkg vékonyra szeletelt ementáli sajt
vagy
8 dkg reszelt ementáli sajt
6 dkg búzaliszt
6 dkg vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságú körré kinyújtjuk, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk. 10 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk, majd a tésztát további 5 percig sütjük, amíg közepesen megpirul. A sütő hőmérsékletét 170 °C-ra visszakapcsoljuk.

2. A töltelékhez a vajat öntöttvas serpenyőben, gyenge tűzön megolvasztjuk. Rászórjuk a lisztet, és fakanállal állandóan keverve 2 percig forraljuk, de nem pirítjuk meg. Apránként hozzáöntjük a tejet, és alaposan, csomómentesre elkeverjük. Közepes lángon, folyamatosan keverve, kb. 8 percig főzzük, amíg a mártás a kétharmadára besűrűsödik. Ha egy kanalat végighúzunk a serpenyő alján, az edénynek tisztán látszania kell. Ekkor hozzáadjuk a sonkát, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Sütőpapírral letakarjuk, és 20 percig hűlni hagyjuk.

3. A keveréket elosztjuk a tésztán. Megszórjuk, illetve megrakjuk a sajttal, majd a sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a sajt kissé megpirul és felhólyagosodik. Végül a tortát 20 másodpercre forró grill alá tesszük, hogy még több színt kapjon. A tortát kis ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és szeletelés előtt 15-20 percre süteményrácsra tesszük. Langyosan tálaljuk.

Sonkaszeletek tejszínes mártásban és aranyszínűre olvadt sajt a tetején? Egyszerűen ínyencfalat. Kitűnően variálható a recept füstölt sonkával vagy a mártáshoz adott kevés dijoni mustárral is.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Tejszínes-sonkás torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2444 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Tejszínes-sonkás torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
google+