Tejszínes-sonkás torta
Tejszínes-sonkás quiche



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságú körré kinyújtjuk, kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk. 10 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk, majd a tésztát további 5 percig sütjük, amíg közepesen megpirul. A sütő hőmérsékletét 170 °C-ra visszakapcsoljuk.
2. A töltelékhez a vajat öntöttvas serpenyőben, gyenge tűzön megolvasztjuk. Rászórjuk a lisztet, és fakanállal állandóan keverve 2 percig forraljuk, de nem pirítjuk meg. Apránként hozzáöntjük a tejet, és alaposan, csomómentesre elkeverjük. Közepes lángon, folyamatosan keverve, kb. 8 percig főzzük, amíg a mártás a kétharmadára besűrűsödik. Ha egy kanalat végighúzunk a serpenyő alján, az edénynek tisztán látszania kell. Ekkor hozzáadjuk a sonkát, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Sütőpapírral letakarjuk, és 20 percig hűlni hagyjuk.
3. A keveréket elosztjuk a tésztán. Megszórjuk, illetve megrakjuk a sajttal, majd a sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a sajt kissé megpirul és felhólyagosodik. Végül a tortát 20 másodpercre forró grill alá tesszük, hogy még több színt kapjon. A tortát kis ideig a formában pihentetjük, majd kivesszük, és szeletelés előtt 15-20 percre süteményrácsra tesszük. Langyosan tálaljuk.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.