Póréhagymás tortácska

Adag: 4-6 főre (30 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
1 nagyobb szál karikára vágott póréhagyma
1 ⅔ dl créme double
1 db tojás
¼ teáskanál őrölt római kömény
1 csipet szárított kakukkfű
4 dkg vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A töltelékhez a vajat gyenge tűzön megolvasztjuk. Hozzákeverjük a póréhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet és egy csipet sót. Fedő alatt 5 percig pároljuk, majd levesszük róla a fedőt, és még 5-10 percig főzzük, amíg a leve elpárolog. A babérlevelet kivesszük, a római köményt hozzáadjuk, jól elkeverjük benne, majd félretesszük hűlni.

2. Három muffin- vagy kis pástétomformát (12 mélyedésest) kivajazunk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és 5 percre hideg helyre tesszük.

3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A tésztából 30 darab, 7 cm átmérőjű korongot vágunk ki. Ezeket az előkészített muffin- vagy pástétomformákba fektetjük, az aljukat jól lenyomjuk, hogy a széle kissé túlnyúljon a mélyedések peremén. A kibélelt formákat 10 percre hideg helyre tesszük. 4. A tejszínt a tojással és a tojássárgájával kissé felverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A póréhagymás keverékből fél-fél teáskanálnyit teszünk a tésztamélyedésekbe, majd óvatosan feltöltjük őket a tejszínnel. A sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul. A tortákat még melegen kivesszük a formákból. Ha hozzátapadnának a forma oldalához, késheggyel óvatosan leválasztjuk.

Folyó víz alatt alaposan mossuk le a szennyeződéseket és a földet. Ehhez a zöld végét vágjuk le, hogy a víz átfolyhasson az egymásra simuló levelek között.
Akkor a legízletesebb ez a póréhagymával és római köménnyel töltött kis tortácska, ha frissen, melegen, aperitif mellé kínáljuk, de nagy tortaként is megsüthetjük, előételként is kínálhatjuk.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Póréhagymás tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1163 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Póréhagymás tortácska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
ételfotó