Spenotós-ricottás lepény

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Spenotós-ricottás lepény
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag omlós tészta
1 db felvert tojás
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
50 dkg spenót
20 dkg ricotta sajt
2 dkg vaj
3 db tojás
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A töltelékhez a spenótot alaposan megmossuk, a szárakat eltávolítjuk, a leveleket konyharuhával leszárítjuk. A vajat mély serpenyőben, közepes lángon megolvasztjuk. Hozzáadjuk a spenótot, és addig pároljuk, amíg a levelek kissé összeesnek, és a leve elpárolog (kb. 8 perc). Szűrőbe tesszük, a maradék nedvességet kinyomkodjuk belőle, majd felaprítjuk.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd kb. 25 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tészta alját megkenjük 1 felvert tojással, és további 7 percig sütjük.

3. A három tojást a sajttal és a tejszínnel egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a spenótot, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tésztára öntjük, és a sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt tű vagy kés tiszta marad. Hagyjuk kissé kihűlni, majd kivesszük a formából, és tálalás előtt még 5 percig süteményrácson pihentetjük.

Ez a vegetáriánus lepény ízletes töltelékével bűvöl el - a spenót és a friss ricotta sajt klasszikus párosítását a szerecsendió teszi még finomabbá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Spenotós-ricottás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4421 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Spenotós-ricottás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
van itthon