Provence-i torta



Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a sóval és a porcukorral nagy tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk. Egy másik tálban az élesztőt a langyos vízben feloldjuk. A tojásokat és az olívaolajat elkeverjük, a mélyedésbe öntjük, és a lisztet fakanállal apránként hozzákeverjük. Amint durva tésztát kapunk, lisztezett deszkára borítjuk, és a tálból kikaparjuk a maradékot. A tésztát kb. 5 perc alatt simára dagasztjuk, hogy ne ragadjon a munkafelületre. Megvajazott frissen tartó fóliával letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
2. A töltelékhez mély serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és a hagymát, kevés sóval, közepes lángon 3-5 perc alatt puhára pároljuk benne. Vigyázzunk, ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát, gyenge tűzön, időnként megkeverve kb. 3 percig tovább pároljuk, hogy a folyadék elpárologjon. A cukkinit meg a padlizsánt külön-külön kevés forró olívaolajban megpároljuk, ezeket is a paradicsomos keverékhez adjuk, és fedő alatt, kis lángon még 15 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd az edényt jéggel megtöltött tálba állítjuk. A zöldségkeveréket hagyjuk kihűlni, közben néha megkeverjük.
3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm-es vastagságúra kinyújtjuk, és kibéleljük vele az előkészített formát. Nedves konyharuhával letakarjuk, és félretesszük.
4. Az egyik tojást meg a tojássárgáját a tejszínnel kis tálban felverjük, sózzuk és borsozzuk. Az aprított bazsalikommal együtt a hideg zöldségekhez keverjük. A tésztalapra öntjük, majd a sütőben 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tortát hagyjuk kissé kihűlni, majd kivesszük a formából, és tálalás előtt még 5 percig süteményrácson pihentetjük.