Provence-i torta

Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A fóliához:
igény szerint puha vaj
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A pároláshoz:
igény szerint olívaolaj
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A tésztához:
2 evőkanál olívaolaj
1 db tojás
3 evőkanál langyos víz
1 teáskanál porcukor
1 teáskanál
20 dkg búzaliszt
1 dkg friss élesztő
vagy
A töltelékhez:
20 dkg hámozott, kockára vágott paradicsom
1 db kockára vágott padlizsán
1 db tojás
2 evőkanál finomra vágott bazsalikom
1 dl tejszín
1 kisebb fej finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 db kockára vágott cukkini
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a sóval és a porcukorral nagy tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk. Egy másik tálban az élesztőt a langyos vízben feloldjuk. A tojásokat és az olívaolajat elkeverjük, a mélyedésbe öntjük, és a lisztet fakanállal apránként hozzákeverjük. Amint durva tésztát kapunk, lisztezett deszkára borítjuk, és a tálból kikaparjuk a maradékot. A tésztát kb. 5 perc alatt simára dagasztjuk, hogy ne ragadjon a munkafelületre. Megvajazott frissen tartó fóliával letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

2. A töltelékhez mély serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és a hagymát, kevés sóval, közepes lángon 3-5 perc alatt puhára pároljuk benne. Vigyázzunk, ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a paradicsomot és a fokhagymát, gyenge tűzön, időnként megkeverve kb. 3 percig tovább pároljuk, hogy a folyadék elpárologjon. A cukkinit meg a padlizsánt külön-külön kevés forró olívaolajban megpároljuk, ezeket is a paradicsomos keverékhez adjuk, és fedő alatt, kis lángon még 15 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, majd az edényt jéggel megtöltött tálba állítjuk. A zöldségkeveréket hagyjuk kihűlni, közben néha megkeverjük.

3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm-es vastagságúra kinyújtjuk, és kibéleljük vele az előkészített formát. Nedves konyharuhával letakarjuk, és félretesszük.

4. Az egyik tojást meg a tojássárgáját a tejszínnel kis tálban felverjük, sózzuk és borsozzuk. Az aprított bazsalikommal együtt a hideg zöldségekhez keverjük. A tésztalapra öntjük, majd a sütőben 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tortát hagyjuk kissé kihűlni, majd kivesszük a formából, és tálalás előtt még 5 percig süteményrácson pihentetjük.

A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.
A torta tölteléke a délfrancia konyha csábító aromáit egyesíti - olívaolajban párolt és friss bazsalikommal fűszerezett hagyma, fokhagyma, paradicsom, cukkini és padlizsán.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Provence-i torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1386 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Provence-i torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
cikkek