Sajtos puffancs

Gougére

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sajtos puffancs
Adag: 2 tepsi (25-30 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dkg vaj
4 dkg reszelt cheddar sajt
vagy
4 dkg reszelt gruyere sajt
1 és ¼ dl víz
1 db felvert tojás
2 db tojás
1 csipet
1 csipet szerecsendió
6 és fél dkg búzaliszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Két sütőlemezt vékonyan kivajazunk. A lisztet zsír- vagy sütőpapírra szitáljuk. A vizet a vajjal, a szerecsendióval és a sóval fazékban felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, és az összes lisztet egyszerre beleöntjük. Fakanállal jól összekeverjük. A fazekat visszatesszük a tűzre, és a tartalmát addig keverjük, amíg sima tésztagombócot kapunk, amely elválik az edény falától. Ekkor ismét levesszük a tűzről, és a tésztát tálba tesszük. A tojásokat kis tálkában kissé felverjük fakanállal vagy kézi mixerrel apránként beledolgozzuk a tésztába, majd a sajt felét is belekeverjük. A kész tésztának simának, sűrűnek és fényesnek kell lennie.

2. A keveréket kis lyukú nyomózsákba töltjük. Az előkészített sütőlemezekre kb. 2,5 cm átmérőjű tésztahalmokat nyomunk, 3 cm-es távolságot hagyva köztük, mert sütés közben megnőnek. A halmokat a felvert tojásba mártott villával kissé ellapítjuk, és a maradék reszelt sajttal meghintjük. A sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a tészta megemelkedik, és aranyszínű lesz. Melegen tálaljuk.

A tészta elkészítésének részletes leírása, az égetett tészta receptjénél megtalálható.

A sajtos puffancs aperitifek kitűnő kiegészítője lehet. Éttermekben a gougere-t néha „amusebouches"-ként, étvágygerjesztő falatokként italokhoz tálalják. Burgundiában pedig eleve bórkóstoláshoz kínálják.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.

Égetett tészta

Kép nélkül
2 db tojás
6 dkg búzaliszt
5 dkg kockára vágott vaj
1.25 dl víz
1 csipet
1 csipet kristálycukor

1. A lisztet sütőpapírra szitáljuk. 1,25 dl vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforrósítunk. Amikor a folyadék forrni kezd, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet (1.kép).

2. Fakanállal jól összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, és addig keverjük, amíg a sima tészta elválik az edény falától (2. kép).

3. Ismét levesszük a tűzről, és tálba töltjük. A tojásokat egy másik tálban kissé felverjük, és fakanállal apránként belekeverjük a tésztába (3. kép).

4. A kész tésztának simának, sűrűnek és fényesnek kell lennie (4. kép).

Kb. 38 dkg tésztát kapunk.

Sajtos puffancs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3975 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Sajtos puffancs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
recept beküldése