Gombás lepény

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gombás lepény
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ adag omlós tészta
1 db felvert tojás
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
40 dkg szeletelt rókagomba
vagy
40 dkg szeletelt vargánya
vagy
40 dkg szeletelt shiitake gomba
vagy
40 dkg szeletelt laskagomba
vagy
40 dkg szeletelt csiperkegomba
6 dkg vaj
2 szem finomra vágott mogyoróhagyma
1 db tojás
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál finomra vágott turbolya
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Vékonyan kivajazunk egy kb. 20 cm átmérőjű quiche-formát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és kibéleljük vele az előkészített formát, sütőpapírral beborítjuk, és borsónehezékkel megszórjuk, majd kb. 25 percig elősütjük, amíg a tészta megszilárdul. A borsót és a sütőpapírt eltávolítjuk. A tészta alját megkenjük a felvert tojással, és további 7 percig sütjük. Kivesszük, a sütőt működésben hagyjuk.

2. A töltelékhez bevonatos serpenyőben, közepes lángon megolvasztjuk a vajat. A gombát kb. 5 percig sütjük benne, amíg a leve teljesen elpárolog. (Ha különböző gombafajtákat használunk, külön-külön pároljuk meg őket.) Hozzáadjuk a mogyoróhagymát, összepároljuk (1-2 perc), majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

3. A tojást a tojássárgájával meg a tejszínnel felverjük, a zöldfűszerekkel elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük.

4. A megsült tésztalapon elosztjuk a gombás-hagymás keveréket, majd a tejszínes tojással leöntjük, és a sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul, és a közepébe szúrt vastagabb tű vagy vékony pengéjű kés tiszta marad. A lepényt hagyjuk kissé kihűlni, kivesszük a formából, és tálalás előtt süteményrácson még 5 percig pihentetjük.

Ehhez a lepényhez különböző erdei gombákat és fiatal termesztett csiperkegombát használunk. Mivel a vadon termő gombáknak mindig erősebb az ízük, ezért arányukat ízlés szerint változtathatjuk.

Omlós tészta

Kép nélkül
20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.

Gombás lepény
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1869 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Gombás lepény
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
hírlevél