Lazacos leveles tészta

Lazacos millefeuilles

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Lazacos leveles tészta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg lebőrözött lazacfilé
½ adag leveles tészta
2 evőkanál olívaolaj
1 db tojás
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
4 szál turbolya
A mártáshoz:
3 evőkanál créme double
2 szem finomra vágott mogyoróhagyma
1 evőkanál fehérborecet
20 dkg kockára vágott, hideg vaj
2 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
2 és fél dl fehérbor
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt fehérbors
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A lazacot 24 darab, kb. 5 mm vastagságú szeletre vágjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, az olívaolajjal meglocsoljuk, majd letakarva félretesszük. Egy sütőlapot vékonyan kikenünk vajjal, és kibéleljük sütőpapírral.

2. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. A leveles tésztát elfelezzük, és mindkét felét, kissé lisztezett felületen, 3 mm vékony, kb. 30 x 25 cm-es lappá kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, majd 15 percre hideg helyre tesszük. Az egyik tésztalapot a sütőlapra tesszük, sütőpapírral és egy másik sütőlappal lefedve 10-15 percig sütjük. A sütőlemezeket megfordítjuk, és a tésztát további 10 percig sütjük, amíg aranyszínűre pirul. A felső lemezt levesszük, a tésztát felvert tojással megkenjük, és még 3-4 percig sütjük. Süteményrácson hagyjuk kihűlni. A másik tésztalapot ugyanígy sütjük meg. A kész lapokat négy darab, 9 x 9 cm-es négyzetlapra vágjuk.

3. A mártáshoz a fehérbort és az ecetet a mogyoróhagymával közepes lángon felforraljuk. 15-20 percig főzzük, amíg a folyadék szinte teljesen elpárolog. Hozzáadjuk a tejszínt, és még 2-3 percig főzzük. Apránként beletesszük a vajat, alaposan elkeverjük. Sóval és fehér borssal ízesítjük.

4. Serpenyőben, erős lángon, felforrósítjuk az olívaolajat. Kisebb adagokban beletesszük a lazacszeletkéket, mindkét oldalukon kb. 10 percig sütjük. Óvatosan fordítsuk meg, nehogy eltörjenek

5. Tálaláskor minden tányérra egy-egy tésztanégyzetet teszünk. Hat-hat lazacszeletet elrendezünk rajta, és a másik tésztaréteggel befedjük. A metélőhagymát a mártáshoz keverjük, és elosztjuk a tésztákon. Turbolyával díszítve kínáljuk.

A klasszikus francia leveles tészta, a millefeuilles e pikáns változatát sült lazacszeletekből étvágygerjesztő metélőhagymás vajmártással készítjük.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Lazacos leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2503 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
Lazacos leveles tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
(Vince Kiadó, 2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima, fényes égetett tésztát -, a könyv leírásai alapján könnyedén sikerül. Különböző ízletes töltelékekkel minden... bővebben...
szólj hozzá, értékelj