Báránygulyás paradicsomszószban

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg hámozott, összevágott paradicsom
120 dkg kicsontozott, darabolt báránylapocka
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál liszt
2 evőkanál paradicsompüré
1 kisebb szál darabolt sárgarépa
1 kis fej darabolt vöröshagyma
2 evőkanál olaj
4 dkg vaj
6 dkg húsos szalonna
5 dl víz
vagy
1 evőkanál finomra vágott bazsalikom
vagy
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A húst megsózzuk, borsozzuk. Öntöttvas serpenyőben az olajat nem túl nagy lángon felhevítjük, és 6-8 perc alatt több adagban köröskörül megpirítjuk benne a húst, majd papírtörlőn leitatjuk.

2. A vajat egy nagy (3 liter űrtartalmú) tűzálló edényben nem túl nagy lángon felolvasztjuk. Beletesszük a szalonnát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát meg a sárgarépát, 3 percig pároljuk. Belekeverjük a paradicsompürét, további 2 percig főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a lisztet, hozzáadjuk a paradicsomot, a bouquet garnit és a fokhagymát. Újra a tűzre tesszük, és állandó kevergetés közben 5 percig főzzük, aztán felöntjük a marhahúslével vagy a borjúhúsalaplével vagy a vízzel. Felforraljuk, közben folyamatosan keverjük. Beletesszük a húst, és a sütőben 60 percen át sütjük.

3. A húst kivesszük, lefedjük, melegen tartjuk. A pecsenyelevet finom szitán egy lábasba átszűrjük.

4. A pecsenyelevet felforraljuk, ha szükséges, leszedjük a habját. Olyan sűrűre befőzzük, hogy ne folyjon le a kanál hátáról (kb. 10 perc). Beletesszük a húst, ha kell, még utánaízesítjük. A petrezselyemmel vagy a bazsalikommal megszórva tálaljuk.

A bouquet garnihoz 1-1 zeller- meg petrezselyemszálat egy babérlevéllel összefogva, póréhagyma zöldjével körültekerünk, zsineggel átkötjük és a lábasba lógatjuk.
A nagyon ízletes, fokhagymával, szalonnával és paradicsommal készített báránygulyás mellé a legjobb köret a párolt rizs vagy a frissen készített galuska.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 db zöld póréhagyma
1 szál zeller

1. A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük.

2. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg marhacsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt póréhagyma
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma
ízlés szerint

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Borjúhúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúcsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt póréhagyma
1 szál darabolt szárzeller
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Báránygulyás paradicsomszószban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1220 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
Báránygulyás paradicsomszószban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
szólj hozzá, értékelj