Petrezselymes vajas burgonya

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Petrezselymes vajas burgonya
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
90 dkg hámozott, darabolt burgonya
5 dkg tisztított vaj
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
igény szerint újhagyma
igény szerint apróra vágott, friss petrezselyem

Elkészítés:

1. Nagy fazékban sós vizet forralunk. Beletesszük a nem szétfövő burgonyát, és amint a víz ismét felforrt, a burgonyát leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. Teljesen szárazra itatjuk.

2. Jól záró fedővel rendelkező, nagy serpenyőben megolvasztunk annyi vajat, hogy 3 mm-nyi vastag rétegben fedje az edény alját.

3. Beleforgatjuk a burgonyát, és 4 perc alatt körös-körül aranybarnára pirítjuk, ehhez a serpenyőt időnként megforgatjuk. Szükség esetén a vajat pótoljuk.

4. A lángot takarékra állítjuk. A serpenyőt lefedjük, és a burgonyát - időnként rázogatva - 15-20 perc alatt puhára pirítjuk. Akkor jó, amikor a kés könnyen beleszalad. Meghintjük ízlés szerint sóval, borssal, majd összekeverjük a petrezselyemmel.

10 dkg tisztított vajhoz 20 dkg egyszerű vajra van szükség, amit kis, nehéz lábosban gyenge tűzön lassan megolvasztunk, de közben nem mozgatjuk az edényt, és a vajat sem keverjük meg. A tetejéről lemerjük a habot, majd a tiszta vajat óvatosan kis tálba öntjük úgy, hogy a fehér üledék a lábosban maradjon. A tisztított vaj letakarva, hűtőszekrényben négy hétig eltartható.
Ha elválasztjuk egymástól a vajban található vizet és zsiradékot, nem ég oda olyan könnyen.

Tisztított vaj

Tisztított vaj
18 dkg vaj

1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.

2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.

3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.

Petrezselymes vajas burgonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 26921 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Petrezselymes vajas burgonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
ételfotó