Baszk tortácskák



Elkészítés:
1. Négy kerek, 9 cm átmérőjű tortaformácskát puha vajjal vékonyan kikenünk, hidegre tesszük, míg a vaj megkeményedik, majd rászórjuk a lisztet. Továbbra is hidegen tartjuk.
2. A vajat a cukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk a sütőport és a citromhéjat, jól összekeverjük. Először a liszt felét, majd a kissé felvert tojás felét adjuk hozzá, a műveletet a maradék liszttel és a tojással megismételjük. Minden alkalommal jól összekeverjük. Hozzáöntjük az armagnacot, az egészet simára keverjük. Kerek végű (5 mm) nyomózsákot kb. kétharmad részéig megtöltünk vele. Mindegyik tortaformára kinyomunk egy réteget belőle, majd körben gyűrűt nyomunk mindegyik forma széléhez. Elsimítjuk, és kb. 30 percre betesszük a hűtőbe.
3. A krémtöltelékhez a tejet felforraljuk. Tálban összekeverjük az 5 db tojás sárgáját és a cukrot, míg a masszának halványsárga színe lesz. Hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, simára keverjük. Amikor a tej forr, egyharmadát a tojásmassza felmelegítése céljából belekeverjük, aztán a maradékot is hozzáöntjük. A keveréket edénybe öntjük, folytonosan keverve felforraljuk, és 1 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük az armagnacot vagy a rumot. A krémet lapos tálba töltjük, és a felületére sütőpapírt terítünk, hogy ne bőrösödjön meg. A tálat jéghideg vízzel telt nagyobb tálba állítjuk, hogy gyorsan lehűljön, közben a vizet többször is kicseréljük. A krém egy nappal előtte elkészülhet, és lefedve hűtőszekrényben tárolható.
4. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Amikor a krém lehűlt, erőteljesen simára keverjük. Mindegyik tortaformába kevés tölteléket töltünk úgy, hogy a formák majdnem tele legyenek, 5 mm maradjon szabadon a peremétől. A maradék tésztakeverékkel a tortácskák tetejét a nyomózsák segítségével befedjük, és vízbe mártott kenőkéssel elsimítjuk. Megkenjük a felvert tojással, de közben ügyelünk arra, hogy ne folyjon le a szélén, nehogy a torták beleragadjanak a formába. Villával vagy kis késsel a tortácskákat dekoratív módon rovátkoljuk, majd a sütőben 30-40 percig sütjük, míg a tészta aranybarna és kemény lesz. 10 percig pihentetjük, aztán kiborítjuk. Konyharácson hagyjuk kihűlni, végül porcukorral megszórjuk, és tálaljuk.