Cseresznyefelfújt
Elkészítési idő:
55 perc
Munkaidő: 25 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Lisztet keverőtálba szitálunk, a közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a felvert tojást, sima tésztává keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a felvert tejszínt meg az olvasztott vajat, úgy, hogy közben minden alkalommal, amikor valamit hozzáteszünk, jó alaposan megkeverjük. A masszát szitán átnyomjuk.
2. Egy 1,5 literes tűzálló formát kivajazunk. A cseresznyét szétosztjuk az alján, és ráöntjük a tésztát. A sütőben 30 percig sütjük, míg a közepébe szúrt kés vagy tű hegyét tisztán ki nem tudjuk húzni belőle. Porcukorral kiadósan megszórjuk, így tálaljuk.
A közép-franciaországi Limousin térségéből való rusztikus desszert. Az ilyen felfújtakat hagyományos módon a földeken dolgozó mezőgazdasági munkásoknak készítették napközben.
Ha nem kapni friss cseresznyét, lehet konzervet is használni. Csepegtessük le, és egy kevéske vajban pirítsuk meg, majd adjunk hozzá 1-2 evőkanál cseresznyepálinkát. Főzzük tovább, míg a pálinka teljesen elpárolog.