Körtés-mézes sütemény

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg körte
6 dkg méz
1 és ¼ dl tejszín
1 teáskanál kukoricaliszt
2 db tojás
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A tésztához:
15 dkg liszt
2 evőkanál kristálycukor
7 és fél dkg kockára vágott vaj
1 db tojás
1 csepp vaníliaaroma
Nehezéknek a sütéshez:
igény szerint szárazbab
vagy
igény szerint rizs

Elkészítés:

1. A tésztához nagy tálba lisztet szitálunk, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, kézzel addig gyúrjuk, míg a keverék színe egyenletes lesz. Közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a kissé felvert tojást és a vaníliaaromát, s az egészet kézzel tésztává összedolgozzuk. Ha kell, hozzáöntünk kevés vizet. A masszából cipót formázunk. Nem szabad túl erőteljesen gyúrni, mert a tészta rágóssá válhat. Frissen tartó fóliával lefedjük, és 20 percig hideg helyen pihentetjük.

2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Edényben közepes hőfokon felforraljuk a mézet, lassan főzzük, míg besötétedik. A körtéket kivesszük a szirupból, lecsepegtetjük, a levet felfogjuk. A gyümölcsöt kb. 12 cm-es kockákra vágjuk, megforgatjuk a karamellizálódott mézben. Egy tálban összekeverjük a tojást, a kukoricalisztet, a cukrot meg a tejszínt, félretesszük.

3. A tésztát kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 18 cm átmérőjű gyümölcstortaformát. Sütőpapírral letakarjuk, megszórjuk a nehezéknek szánt rizzsel vagy szárazbabbal. 5 percre a hűtőszekrénybe tesszük, majd a sütőben 10 percig elősütjük. Eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, a körtekockákat a tésztán elosztjuk; a visszamaradt mézet megtartjuk. A tésztát a kukoricaliszttel gazdagított tojásos-tejszínes keverékkel leöntjük, 12 percig sütjük, aztán a hőmérsékletet 170 °C-ra csökkentjük, és a süteményt még 25 percig sütjük.

4. A mézet és körte levét addig forraljuk egy kis edényben, míg szirupszerű masszává válik, s ezt szétterítjük a süteményen. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

Ezt a remek, könnyű, karamellizált körtés süteményt porcukorral megszórva kell tálalni. A körte helyett kerülhet bele azonos mennyiségben más, hasonló módon felhasználható gyümölcs is.
Körtés-mézes sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3851 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Körtés-mézes sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
van itthon