Sólet
Cassoulet



Elkészítés:
1. A babot éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap a beáztatott babot leöblítjük, és egy nagy fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a sertésbőrt és a szalonnát, felforraljuk, majd szitán másik edénybe átszűrjük. Amikor kicsit lehűlt, friss hideg vizet öntünk rá, hozzáadjuk a sárgarépát, a szegfűszeggel tűzdelt fél hagymát, az egyik bouquet garnit és a fokhagymát. Letakarjuk, kb. 1,5 órán át lassan főzzük (nem sózzuk meg, nehogy a bab rágós legyen).
2. Egy nagy tűzálló edényben a zsírt felolvasztjuk. A bárány- és a sertéslapockát sózzuk, borsozzuk, majd a zsírban barnára pirítjuk, kivesszük, félretesszük. Ugyanebben az edényben az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a szétnyomott fokhagymát és a második bouquet garnit. Addig melegítjük, amíg forrni kezd, ekkor a húst újra visszatesszük az edénybe, lefedjük, 1-1,5 órán át főzzük. A vége felé a sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.
3. A húst kivesszük az edényből. A fokhagymás kolbászt, a sertéskolbászt és a szárnyas combot beletesszük az edénybe, felforraljuk, és végül a sütőben 20 percig sütjük. A combot és a kolbászt tálba tesszük, melegen tartjuk. A mártást félretesszük. A sütő hőmérsékletét 150 °C-ra csökkentjük.
4. A már majdnem, de nem teljesen puha babot lecsepegtetjük, és a főzőlevét a félretett mártáshoz hozzáöntjük. A zöldséget és a bouquet garnit kidobjuk. A szalonnát és a sertésbőrt kivesszük, és külön-külön falatokra vágjuk. Hagyjuk kihűlni.
5. Egy nagy, tűzálló edényt előmelegítünk. Kevés sertésbőrt szórunk az aljára, és arra egy réteg babot. Rárakosgatjuk a bárány- és a sertéslapockát, a kolbászt, a baromficombot, ráöntünk 2,5-3,5 dl-t a félretett főzőléből. Ezután egy második réteg babot teszünk rá, végül következik a szalonna, a maradék sertésbőr és a maradék lé. Zsemlemorzsával megszórjuk, és a tetejére csepegtetünk kevés olvasztott zsírt. A sütőben 60 perc hosszat sütjük és azonnal tálaljuk.
Bouquet garni

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.