Szűzpecsenye szilvával

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Szűzpecsenye szilvával
Eszközök: kés, serpenyő, szita, tűzhely
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kimagozott szilva
2 és ¼ dl fehérbor
4 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott sárgarépa
1 szál kakukkfű
2 és ¼ dl marhahús-alaplé
2 és ¼ dl zsíros tejszín
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A 2 db egyenként kb. 60 dkg-os húsról levágjuk a zsírt és az inakat, a kisebb lelógó darabokat, félretesszük. A szűzpecsenyét kb. 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, mindegyik filét kb. 6 szeletre. Megsózzuk, megborsozzuk.

2. Öntöttvas serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, a hússzeletek mindkét oldalát közepes lángon aranybarnára sütjük (3-5 perc). Kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. A húsmaradékokat belerakjuk a serpenyőbe, és kb. 5-7 perc alatt átsütjük. Hozzáadjuk a zöldséget, a kakukkfüvet, a babérlevelet, és kis lángon 5 percig lassan főzzük. A fölösleges zsírt leszedjük. Ráöntjük a fehérbort, és addig forraljuk, amíg a leve elpárolog úgy, hogy csupán kb. 1 evőkanálnyi marad. Hozzáadjuk a húslevet, és 30 percig nagyon lassan főzzük. Majd szitán keresztül kisebb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a tejszínt és a szilvát. Kb. 15 percig kis lángon főzzük, míg a mártás besűrűsödik. Sóval és borssal ízesítjük.

3. A húst egy tiszta serpenyőbe tesszük. A forró mártást ráöntjük, és 2-3 percig lassan főzzük, míg jól átmelegszik. Azonnal tálra rakjuk, és tálaljuk.

Tipp: Hogy a szűzérme-darabok szeleteléskor egyformák és kerekek legyenek, a sertéshúst felvágás előtt cérnával összeköthetjük. Mielőtt nekilátunk a sütésnek, eltávolítjuk a cérnát.

A klasszikus francia étel egyszerűsített változata. Hagyományos elkészítése időrabló, mert a húst egyben és hosszan sütik. Semmivel sem lesz lebecsülendőbb, ha szűzpecsenyeszeleteket használunk.
Hogy a szűzérme-darabok szeleteléskor egyformák és kerekek legyenek, a sertéshúst felvágás előtt cérnával összeköthetjük. Mielőtt nekilátunk a sütésnek, eltávolítjuk a cérnát.
Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
Nagyon aromatikus, virágos, száraz, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Szűzpecsenye szilvával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2503 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Szűzpecsenye szilvával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
cikkek