Marhasült burgundiai módra

Boeuf bourguignon

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Marhasült burgundiai módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg húsos, kockára vágott szalonna
32 db hámozott gyöngyhagyma
100 dkg marhasteak
15 dkg negyedelt csiperkegomba
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 szelet héja nélkül fehérkenyér
2 evőkanál finomra vágott fokhagyma
½ evőkanál kristálycukor
1 evőkanál vaj
1 púpozott evőkanál paradicsompüré
1 csapott evőkanál liszt
kevés
ízlés szerint őrölt feketebors
A pácléhez:
15 dl vörösbor
2 evőkanál olaj
3 evőkanál borpárlat
1 csokor bouquet garni
2 gerezd fokhagyma
1 szál darabolt szárzeller
1 fej karikára vágott vöröshagyma
1 nagyobb szeletelt sárgarépa
A sütéshez:
igény szerint olaj
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A páclé hozzávalóit a marhahúskockákkal üveg- vagy porcelántálba tesszük. Lefedjük, és egy éjszakán át hideg helyen pácoljuk.

2. Másnap a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A páclevet szitán át fazékba öntjük, a húst kivesszük. A zöldséget, valamint a bouquet garnit egymástól szétválasztva félrerakjuk. A páclevet 6-8 percig lassan forraljuk, közben a habot lemerjük, majd a levet szitán átszűrjük. Sütőbe is tehető edényben kevés olajat és vajat melegítünk. A húst mindegyik oldalán barnára pirítjuk, majd kivesszük. Az edénybe tesszük a lecsepegtetett zöldséget, kisebbre vesszük a lángot, és a zöldséget kevergetve barnára pirítjuk. A húst és a paradicsomot belerakjuk, és közepes lángon 3 percig keverjük. Megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a páclét, a bouquet garnit, felöntjük a húslével, összekeverjük és felforraljuk. Az edényt lefedjük, a sütőbe tesszük, a húst 1,5 órán át sütjük.

3. A gyöngyhagymát, a vaj felét, a cukrot és a sót fazékba tesszük, ráöntünk annyi vizet, hogy befedje. Közepes lángon főzzük, a fazekat többször megrázogatjuk, míg a víz majdnem teljesen elpárolog. A maradék vajat kis serpenyőben felforrósítjuk, a gombát aranybarnára sütjük benne, sózzuk, borsozzuk, a hagymához adjuk. A serpenyőben a fokhagymát és a szalonnát kevés olajban megpirítjuk, és ezt is a hagymás gombához keverjük.

4. A háromszögekre vágott kenyérdarabokat vajjal megkenjük, és a sütőben 3-5 perc alatt barnára pirítjuk.

5. Ha a hús megpuhult, a felesleges zsírt lemerjük róla, és a húst hőálló tálba tesszük, lefedve melegen tartjuk. A sütőedényben visszamaradt mártást szitán keresztül egy tiszta edénybe leszűrjük, a zöldséget és a bouquet garnit eldobjuk. A mártást felforraljuk, 15 percig lassan főzzük, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a húsra, és 5 percig tovább főzzük. Hozzáadjuk a hagymás-gombás-szalonnás keveréket. A pirított kenyerek minden sarkát belemártjuk a mártásba, majd a petrezselyembe. A marhahúst a petrezselyem maradékával megszórjuk, így tálaljuk.

Ez a marhasült a burgindiai konyha egyik remeke. A bourgogne jelzővel ellátott ételek szinte mindig vörösbormártással és valamilyen hagymás, gombás, szalonnás körítéssel készülnek.
Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Marhasült burgundiai módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2168 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Marhasült burgundiai módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
szólj hozzá, értékelj