Rizlingben főtt pisztrángtekercs

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Rizlingben főtt pisztrángtekercs
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és ⅓ dl rizling bor
8 db lebőrözött pisztrángfilé
2 és fél dl víz
2 nagyobb apróra vágott mogyoróhagyma
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
15 dkg szeletelt csiperkegomba
1 csipet
3 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
7 és fél dkg vaj
2 és ⅓ dl húslé
2 és ⅓ db zsíros tejszín
ízlés szerint finomra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

2. Serpenyőben 5 dkg vajat alacsony hőfokon felolvasztunk. Hozzátesszük a hagymát, egy csipet sót, és lefedve 15 percig pároljuk. Beletesszük a gombát, ráöntjük a vizet, és fedő nélkül tovább főzzük, míg a lé nagy része elpárolog. Hozzátesszük a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni.

3. Közepes edényben a maradék vajat közepes lángon felolvasztjuk, beletesszük a mogyoróhagymát, kb. 3 percig fonnyasztjuk, majd ráöntjük a bor felét, felforraljuk, és 5 percig főzzük. Rákanalazzuk a húslé felét, levesszük a tűzről, félretesszük.

4. Egy nagy, a sütőbe is betehető hőálló edényt, amelyben egymás mellett elférnek a pisztrángok, kizsírozunk. Egy-egy filét a külső felével vágódeszkára fektetünk, sózzuk, borsozzuk, majd a hal szélesebb részét megkenjük 1-2 evőkanál hagyma-gomba keverékkel. A vékonyabbik részét ráhajtjuk, és a töltött filét az edénybe fektetjük. Ugyanezt a műveletet a többi filével is megismételjük, közben mindig hagyunk egy kis helyet a haltekercsek között. Ráöntjük a maradék bort és húslevet. Az edényt a tűzhelyre tesszük, és a levet felforraljuk, azonnal lefedjük, majd a sütőben 5-8 percig sütjük. A halat tányérra tesszük, lefedjük, és melegen tartjuk.

5. A főzőlevet finom szitán átszűrve fazékba öntjük. Közepes hőfokon lassan forraljuk, egészen addig, míg a mennyisége körülbelül 6 dl-re csökken. Ezután fokozatosan belekeverjük a tejszínt, 5 percig óvatosan főzzük, sózzuk és borsozzuk. A pisztrángfilét tányérra rendezzük, ráöntjük a mártást, és a petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Elzász híres az édesvízi halakból készült rafinált ételeiről, ami érthető, hiszen e vidéken sok, halban gazdag folyó található. A pisztrángot például a jellegzetes elzászi borban, rizlingben főzik.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Rizlingben főtt pisztrángtekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1071 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Rizlingben főtt pisztrángtekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
twitter