Cassoulet

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg szeletelt fokhagymás kolbász
20 dkg kicsontozott sertéslapocka
20 dkg kicsontozott, darabolt báránylapocka
35 dkg főtt, darabolt libacomb
vagy
35 dkg főtt, darabolt kacsacomb
1 szem szegfűszeg
10 dkg zsemlemorzsa
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
4 dkg sertészsír
1 gerezd fokhagyma
½ fej vöröshagyma
10 dkg szeletelt szalonna
10 dkg szalonnabőr
½ szál sárgarépa
2 db hámozott, kockára vágott paradicsom
vagy
1 evőkanál paradicsompüré
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap a megpuhult babot jól leöblítjük, és egy nagy fazékba téve bőven leöntjük hideg vízzel. A szalonnabőrt és a szalonnát is beletesszük, felforraljuk, aztán levesszük a tűzről, leöntjük róla a levet, és hideg vízzel leöblítjük. Újra felöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk a sárgarépát, a hagymát, amelybe 1 szegfűszeget szúrtunk, 1 bouquet garnit, a fokhagymát, és 1,5 órán át főzzük.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy jó nagy (4 liter űrtartalmú) tűzálló edényben felolvasztunk 2,5 dkg sertészsírt, és megpirítjuk benne a megsózott és megborsozott bárány- és sertéslapockát, majd kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsíron az összevágott hagymát megfonnyasztjuk, de ne pirítsuk meg. Hozzáadjuk a paradicsomot vagy a paradicsompürét, beletesszük a tört fokhagymát és a másik bouquet garnit. Felforraljuk, aztán visszarakjuk a húst, lefedjük, és 60-90 percen át a sütőben sütjük. A húst újra kivesszük belőle, félretesszük.

3. A sütő hőfokát 160 °C-ra mérsékeljük. A fokhagymás kolbászt, a nyers kolbászt, a kacsa- vagy libacombot az edénybe tesszük, a tűzhelyen forrásig hevítjük, majd a sütőben 20 percig sütjük. Ezután a combokat és a kolbászokat tálba tesszük, melegen tartjuk, a pecsenyelét félretesszük.

4. A babot leöntjük, a főzőlevét az edényben maradt pecsenyeléhez keverjük, a sárgarépát és a bouquet garnit kidobjuk. Kivesszük a szalonnát meg a szalonnabőrkét, kihűtjük, falatnyi darabokra vágjuk.

5. Egy nagy tűzálló tálat felmelegítünk. Az aljára fektetjük a szalonna egy részét, arra pedig egy réteg babot teszünk. Rárakjuk a bárány- és sertéslapockát, a kolbászokat, a szárnyasok combját, majd felöntjük kb. 2,5-3,5 dl pecsenyelével. Rátesszük a maradék babot, a maradék szalonnával, szalonnabőrrel lefedjük, vízzel felöntjük.

6. Megszórjuk a zsemlemorzsával, és meglocsoljuk a maradék olvasztott zsírral. A sütőben 60 percen át sütjük, amíg a zsemlemorzsa enyhén megpirul, aztán tálaljuk.

A bouquet garnihoz 1-1 zeller- meg petrezselyemszálat egy babérlevéllel összefogva, póréhagyma zöldjével körültekerünk, zsineggel átkötjük és a lábasba lógatjuk.
A franciaországi Languedoc tartományban nevezik cassoulet-nak azt az agyagedényt, amelyben ez a fogás készül. Bármilyen húst választhatunk hozzá - de a fehérbab nem hiányozhat a hozzávalók közül.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 db zöld póréhagyma
1 szál zeller

1. A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük.

2. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Cassoulet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1178 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
Cassoulet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
van itthon