Borjúhús tejfölös mártásban

Blanquette

| Tejfölös borjúragu receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Borjúhús tejfölös mártásban
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl tejföl
150 dkg lehártyázott, kockára vágott borjúlapocka
25 dkg szeletelt csiperkegomba
5 dl víz
1 szál negyedelt sárgarépa
1 kis fej negyedelt vöröshagyma
1 szál negyedelt szárzeller
1 teáskanál
15 dkg gyöngyhagyma
1 teáskanál citromlé
6 dkg vaj
3 dkg liszt
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Leszedjük a fölösleges zsírt a borjú pecsenyehúsról, 3 cm-es kockákra vágjuk. A sárgarépával, a hagymával, a zellerrel, a bouquet garnival, sóval és a szemes borssal együtt egy nagy (3 liter űrtartalmú) tűzálló fazékba tesszük. Felöntjük a vízzel, felforraljuk, a keletkező habot a tetejéről leszedjük. Közepes lángon kb. 90 percen át gyöngyöztetve főzzük, amíg a hús megpuhul. A habot folyamatosan leszedjük. Ha szükséges, önthetünk még hozzá vizet - a húsnak mindig annyi vízben kell lennie, amennyi éppen elfedi.

2. A hagymát sós vízben 10 percig főzzük, jól lecsepegtetjük, félretesszük. A csiperkegombát 2-3 evőkanál forrásban lévő sós, a citromlével ízesített vízben kb. 5 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a vaj felét. Jól lecsöpögtetve ezt is félretesszük.

3. A húst kiszedjük a fazékból. A főzőlevet szitán átszűrjük, minden szilárd hozzávalót eltávolítunk belőle, majd további 30 percig főzzük, amíg a folyadék kétharmada elpárolog. A fölösleges zsírt eltávolítjuk, és a levet lassan lehűtjük. A maradék vajat serpenyőben felolvasztjuk, megszórjuk a liszttel, és 1 percig pároljuk. Felöntjük a főzőlével, és kis lángon, állandóan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Beletesszük a tejfölt, simára keverjük, sóval, borssal utánaízesítjük.

4. A mártáshoz hozzáadjuk a húst, a hagymát meg a gombát, és 5 percig együtt főzzük, majd mély tálban tálaljuk.

A bouquet garnihoz egy babérlevelet, egy szál kakukkfüvet, egy zellerlevelet és petrezselyemszálakat póréhagyma zöldjébe tekerünk, cérnával összekötözzük, hosszú szálon az edénybe lógatjuk.
A blanquette elnevezés a francia blanc, azaz fehér szóból származik. Ez a klasszikus francia fogás mindig húslevesben főzött húsokból készül, és a tejföltől lesz még finomabb.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Borjúhús tejfölös mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2090 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
Borjúhús tejfölös mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
recept beküldése