Bélszín Stroganoff módra
Bélszín Sztroganov módra



Elkészítés:
1. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a kb. 5 x 1 cm hosszú húscsíkokat, állandó kevergetés közben 3-5 perc alatt enyhén megpirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk.
2. A vajat a serpenyőben megolvasztjuk, a mogyoróhagymát 2 perc alatt üvegesre fonnyasztjuk benne, de nem hagyjuk megpirulni. Lassan belekeverjük a paprikát, hozzáadjuk a gombát, és erős tűzön pörköljük. Beleöntjük az ecetet, kb. 1 percig főzzük, amíg a folyadék majdnem teljesen elpárolog. Beleöntjük a borpárlatot is, fele mennyiségűre hagyjuk elpárologni, majd hozzáadjuk a húslevest, és addig főzzük, amíg a folyadéknak csak fele marad meg. Végül a fele tejfölt és a húst is hozzáadjuk, és felforrósítjuk.
3. Vegetáriánus piláffal körítjük, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és mellé halmozzuk a julienne-re vágott zöldségeket.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
Vegetáriánus piláf

1. A vajat nagy, öntöttvas serpenyőben felolvasztjuk, és a hagymát kb. 1 perc alatt üvegesre fonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a rizst, jól elkeverjük. Felöntjük a húslevessel, beletesszük a sárgarépát meg a bouquet garnit. Felforraljuk, aztán kis lángon, lefedve kb. 25 percig főzzük, amíg a rizs az összes folyadékot magába szívja és készre fő. A bouquet garnit kidobjuk.
2. A cukkinit és a zöldborsót belekeverjük a rizsbe. Még 3-4 percig együtt melegítjük, aztán tálaljuk.
A tarka zöldséges rizs ideális köret a Stroganoff bélszínhez.