Lancashire-i bárányegytál

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető drága
Lancashire-i bárányegytál
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg csontos bárányborda
90 dkg hámozott burgonya
2 dkg vaj
2 nagyobb fej karikára vágott vöröshagyma
2 szál karikára vágott sárgarépa
½ teáskanál finomra vágott kakukkfű
6 dkg olvasztott vaj
vagy
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A tepsihez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy nagy (3,5 liter űrtartalmú) tűzálló tálat kikenünk vajjal. A húsról eltávolítjuk a fölösleges zsírt. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és erős tűzön hirtelen átsütjük benne a húst, amíg megbarnul, és a bőre összezsugorodik. Kivesszük az edényből, tányérra félretesszük.

2. A burgonyát 2 mm-es szeletekre vágjuk, a szeletek harmadát a tűzálló tál aljára rakjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk. A bordát ráfektetjük, elosztjuk rajta a hagymát, a sárgarépát meg a kakukkfüvet, újból fűszerezzük, és hozzáadjuk a babérlevelet. A tetején gondosan elegyengetjük a maradék burgonyát. A marhahúslét vagy a borjúhúslét az edény egyik oldaláról lassan a tálba öntjük, úgy, hogy a folyadék éppen a legfelső krumpli-rétegig érjen, de ne fedje be. Gazdagon megkenjük az olvasztott vajjal, újra fűszerezzük. Lefedjük, és a sütőben, középső bordamagasságon 90 percen át sütjük.

3. Ekkor levesszük a fedőt, az ételhez hozzáöntünk egy kevés húslét vagy vizet, hogy az elpárolgott nedvességet pótoljuk. Fedő nélkül még 45 percig sütjük, amíg a hús megpuhul és a tetején a burgonyák ropogós barnára sülnek. Forrón, tetszés szerinti zöldségekkel tálaljuk.

Ebben a jól ismert angol fogásban a bárányhús együtt párolódik a csontokkal-ez még jobban kiemeli a bárány jellegzetes ízét.
A hámozott krumplit csak az utolsó pillanatokban szeleteljük fel,hogy ne barnuljon meg. A szeleteket ne tegyük hideg vízbe, mert kioldódik belőlük a keményítő, ami éppen arra való,hogy a hús szaftját megkösse.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg marhacsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt póréhagyma
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma
ízlés szerint

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Borjúhúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúcsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt póréhagyma
1 szál darabolt szárzeller
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Lancashire-i bárányegytál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1454 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
Lancashire-i bárányegytál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
cikkek