Marseille-i halleves

Marseille-i halragu

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Marseille-i halleves
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagy csipet sáfrány
24 nagy konyhakész garnélarák
1 db tisztított, karikára vágott tintahal
100 dkg darabolt halfilé
4 evőkanál ánizslikőr
1 csipet szárított chilipehely
1 csipet kristálycukor
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy apróra vágott vöröshagyma
1 db vékonyra szeletelt édesköménygumó
2 gerezd zúzott, nagy szemű fokhagyma
10 dl halalaplé
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 nagy hámozott, kockára vágott paradicsom
vagy
40 dkg konzerv, darabolt paradicsom
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
igény szerint édesköményzöld
A tálaláshoz:
igény szerint fehérkenyér

Elkészítés:

1. A sáfrányt kis serpenyőben magas hőfokon, zsiradék nélkül, folytonosan kevergetve pirítjuk 1 percig, amíg illatozni kezd. Azonnal kiöntjük a serpenyőből, és félretesszük.

2. Nagy tűzálló sütőedényben felforrósítjuk az olajat. A vöröshagymát és az édesköményt

3 percig pirítjuk, majd a fokhagymával együtt még 3 percig sütjük, akkor jó, ha megpuhult, de még nem barnult meg.

3. Az edényt levesszük a tűzről. A likőrt merőkanálban felmelegítjük, óvatosan meggyújtjuk, és a hagymás édesköményre öntjük. Amikor a lángok kialudtak, az edényt visszatesszük a tűzre, beleöntjük az alaplét,, hozzáadjuk a szabadföldi paradicsomot, a paradicsompürét, a babérlevelet, sóval, borssal és chilipehellyel ízesítjük. Lassan felforraljuk, az esetleg keletkező habot leszedjük a tetejéről, majd takaréklángon, fedő nélkül 15 percig főzzük.

4. Beletesszük az előkészített garnélát és az 5 mm vastag tintahalkarikákat (a csápjait félretesszük), és addig főzzük, amíg a rák rózsaszínű, a tintahal pedig áttetsző lesz. Ne főzzük túl, mert könnyen rágóssá válnak. Szűrőlapáttal tányérokba szedjük. A levesbe tesszük a haldarabokat, és addig főzzük, amíg a halhús omlós lesz. Előbb a kisebb, vékonyabb darabokat szedjük ki. A halhúst és a lét is a tányérokba osztjuk, a félretett édesköményzölddel díszítjük, és fehér kenyérrel tálaljuk.

Ennél a receptnél földközi-tengeri halakat használhatunk - tengeri sügért, ördöghalat, laposhalat vagy tőkehalat.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Marseille-i halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4124 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Marseille-i halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
facebook