Flamand karaj



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Serpenyőben a zsiradékot felforrósítjuk, és a legnagyobb hővel a marhahúst mindkét oldalán megsütjük, kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon, kisebb hővel, a hagymát üvegesre pároljuk (8-10 perc).
2. Áttesszük a hagymát egy nagy fazékba, megszórjuk a liszttel, és 2 percig közepes lángon melegítjük. Hozzáadjuk a paradicsomvelőt, és még 1-2 percig kevergetjük. Beleöntjük a sört, beletesszük a bouquet garnit, a borókabogyót, a cukrot, kevergetve felforraljuk. Hozzáöntjük a húslevet, majd újra felfőzzük. Beletesszük a marhahúst, 5 percig forraljuk, közben a keletkező habot többször lemerjük. Mélyebb sütőtálba áttesszük, megsózzuk, borsozzuk, lefedjük, és a sütőben legalább 1 óra 45 percig pároljuk. Ha a hús nem puhul meg, akkor még tovább főzzük.
3. A húst mélyebb tálalótálba tesszük. A mártást felforraljuk, a habot lemerjük, és 10 percig lassan forraljuk. A húsra öntve tálaljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
Bouquet garni

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.