Flamand karaj

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Flamand karaj
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dl barna sör
4 kis fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
8 szelet 1 cm vastag, 15 dkg-os marhafelsál
vagy
8 szelet 1 cm vastag, 15 dkg-os marhasteak
vagy
8 szelet 1 cm vastag, 15 dkg-os marhafelsál
vagy
8 szelet 1 cm vastag, 15 dkg-os marhasteak
1 evőkanál barna cukor
3 szem borókabogyó
1 evőkanál paradicsompüré
3 evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
3 evőkanál olaj
vagy
3 evőkanál sertészsír
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Serpenyőben a zsiradékot felforrósítjuk, és a legnagyobb hővel a marhahúst mindkét oldalán megsütjük, kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon, kisebb hővel, a hagymát üvegesre pároljuk (8-10 perc).

2. Áttesszük a hagymát egy nagy fazékba, megszórjuk a liszttel, és 2 percig közepes lángon melegítjük. Hozzáadjuk a paradicsomvelőt, és még 1-2 percig kevergetjük. Beleöntjük a sört, beletesszük a bouquet garnit, a borókabogyót, a cukrot, kevergetve felforraljuk. Hozzáöntjük a húslevet, majd újra felfőzzük. Beletesszük a marhahúst, 5 percig forraljuk, közben a keletkező habot többször lemerjük. Mélyebb sütőtálba áttesszük, megsózzuk, borsozzuk, lefedjük, és a sütőben legalább 1 óra 45 percig pároljuk. Ha a hús nem puhul meg, akkor még tovább főzzük.

3. A húst mélyebb tálalótálba tesszük. A mártást felforraljuk, a habot lemerjük, és 10 percig lassan forraljuk. A húsra öntve tálaljuk.

Ez az étel Észak-Franciaország flamand vidékéről származik. A marhahúst hagymával, sörben főzik meg.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Flamand karaj
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3177 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Flamand karaj
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
cikkek