Bordeaux-i rostélyos

Entrecote bordelaise

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Bordeaux-i rostélyos
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dl vörösbor
4 szelet 25 dkg-os rostélyos
1 db finomra vágott mogyoróhagyma
4 szál kakukkfű
½ evőkanál durvára tört fekete bors
4 dkg vaj
10 dkg kockára vágott marha agyvelő
2 evőkanál olaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

1. Kis edényben felforraljuk a mogyoróhagymát, a vörösbort, babérlevelet, kakukkfüvet, a szétnyomott borsszemeket. Közepes lángon lassan főzzük, amíg a folyadék mennyisége a háromnegyedére csökken. Hozzáöntjük a húslevet, újra felfőzzük, lassan forraljuk, amíg a mennyiség a felére csökken. Finom szitán átszűrjük, újra feltesszük a tűzhelyre, és sóval, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a vajat, melegen tartjuk, de nem engedjük felforrni.

2. Erősen sós, forró vízbe tesszük a marhavelőt, és kb. 10 másodpercig keverjük. A velőt ezután azonnal leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, szárazra töröljük, végül a mártáshoz keverjük.

3. Serpenyőben a legmagasabb lángon felhevítjük az olajat. A húst sóval, borssal fűszerezzük, és mindkét oldalát megpirítjuk (2-2 perc). Megszórjuk petrezselyemmel, és forró mártással tálaljuk.

Az étel francia neve entrecote bordelaise. A fiatal marha húsát megpirítják, esetleg grillezik is. Jó minőségű helyi vörösborból és fűszerekből készülő bordelaise mártással tálalják.
Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.
Kiváló, igen testes, elegáns száraz vörösbor illik hozzá.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Bordeaux-i rostélyos
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2471 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Bordeaux-i rostélyos
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
van itthon