Normandiai halegytál

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Normandiai halegytál
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 nagy héj nélküli garnélarák
12 db tisztított fésűkagyló
25 dkg szeletelt csiperkegomba
25 dkg filézett, kockára vágott baráthal
vagy
25 dkg kockára vágott lazacfilé
2 dkg finomra vágott petrezselyemzöld
1 nagy finomra vágott mogyoróhagyma
4 dl fehérbor
2 szál kakukkfű
3 dl zsíros tejszín
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A mogyoróhagymát, a bort, a kakukkfüvet, a babérlevelet és a feketekagylót nagy tűzálló edényben, fedő alatt a legmagasabb hőfokra állítva felforraljuk. A hőmérsékletet csökkentjük és 2-3 percig lefedve lassan forraljuk, közben többször alaposan megkeverjük. A ki nem nyílt kagylókat eldobjuk. A kagylókat kivesszük, és félretesszük, hogy kihűljenek.

2. A kagyló főzőlevét felforraljuk, beletesszük a garnélát, megkeverjük, majd hozzáadjuk a fésűkagylót, lefedjük, és 2-3 percig lassan forraljuk. Kivesszük, félretesszük. A folyadékot újra felforraljuk, és az egész műveletet a hallal megismételjük (5 percig forraljuk). Úgy vizsgáljuk meg, hogy megfőtt-e már a hal, hogy kicsit belevágunk. A feketekagylót kivesszük a héjából, a héjat eldobjuk.

3. A főzőlevet finom szitán vagy textílián átszűrjük, a homokmaradékokat felfogjuk; a levet edénybe tesszük, és felforraljuk. Hozzáadjuk a gombát és addig forraljuk, amíg az egész lé elpárolog. Belekeverjük a tejszínt, kb. 5 percig lassan főzzük, hogy a keverék besűrűsödjön. Hozzáadjuk a félretett feketekagylót, garnélát, fésűkagylót és a halat, az egészet együtt felmelegítjük. Sóval, borssal fűszerezzük, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Friss baguette-tel tálaljuk.
A feketekagyló tisztítása során a kagylókat lekeféljük, gondosan eltávolítjuk róluk a homokot. A piszokmaradványokat késsel levakarjuk. A bajuszát oldal irányban kihúzzuk. A nem hibátlan, nem teljesen zárt kagylókat, vagy azokat, amelyek a munkaasztalhoz ütögetve nem nyílnak ki, eldobjuk. A fésűkagyló tisztítása során a kagylókat az izomrost és az ikra közé szúrva kinyitjuk. A kagylókat megmossuk, gondosan eltávolítjuk róluk a szennyeződést, majd lehúzzuk a csillogó, fehér izmot és a fekete belet, de a narancsszínű ikra maradjon sértetlen.
Ez a halas egytálétel a normandiai Dieppe városkából származik, mely halkonyhájáról híres tengerparti település. Errefelé az ételekbe általában feketekagyló, garnéla és gomba is kerül.
Normandiai halegytál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2077 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
Normandiai halegytál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a mediterrán konyháig megtalálható benne szinte minden. Ebben a kis kötetben ínycsiklandó regionális ételeket talál, amilyen... bővebben...
recept beküldése