Marhahúsos egytál zöldfűszeres pogácsával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Marhahúsos egytál zöldfűszeres pogácsával
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg kockára vágott marhahús
25 dkg negyedelt vargánya
2 dl víz
1 teáskanál paradicsompüré
2 dl vörösbor
1 evőkanál liszt
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A zöldfűszeres pogácsához:
1 db tojás
1 és ¼ dl író
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál
6 dkg hideg, kockára vágott vaj
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
vagy
1 evőkanál finomra vágott rozmaring
vagy
1 evőkanál finomra vágott kakukkfű

Elkészítés:

1. A sütőt 150° C-ra előmelegítjük. Az olajat egy nagy (2,5 liter űrtartalmú) tűzálló lábasban felhevítjük, a húskockákat 6-8 perc alatt köröskörül megpirítjuk benne, aztán kivesszük, félretesszük.

2. A visszamaradt olajon a hagymát meg a fokhagymát 2 percig pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, és folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk (1 perc). Fokozatosan hozzáöntjük a bort, a vizet, a paradicsompürét, majd sózzuk, borsozzuk. Addig keverjük, amíg besűrűsödik, aztán beletesszük a húskockákat meg a vargányát. Felforraljuk, majd lefedve 90 percre a sütőbe tesszük (vagy a tűzhelyen pároljuk).

3. 10 perccel azelőtt, mielőtt a hús elkészülne, előkészítjük a pogácsákat. A lisztet és a sütőport nagy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, hozzáadjuk a vajat, és kézzel gyorsan eldolgozzuk. Amikor a tészta morzsalékos, hozzáadjuk a fűszereket. Belekeverjük az írót, összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és gyorsan sima tésztát dagasztunk belőle. Kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk (vagy tenyerünkkel vékonyra lapogatjuk), és 5 cm átmérőjű formával 10 korongot szúrunk ki belőle.

4. A húst kivesszük a sütőből, 200 °C-ra emeljük a hőmérsékletet. A hús tetejére rárakjuk a pogácsákat, a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A legfelső bordamagasságra téve 12 percig sütjük, amíg a pogácsák megemelkednek, és a tetejük aranybarna színt kap.

Használhatunk író helyett 1.2 dl friss tejet egy teáskanál citromlével elkeverve. A pogácsa kitűnően illik pörköltféleségekhez is.
Az aranybarnára sütött angol pogácsák, a scones, remekül koronázzák a finom, erdei gombával készült marhahúst.
Marhahúsos egytál zöldfűszeres pogácsával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1597 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
Marhahúsos egytál zöldfűszeres pogácsával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Egytálételek Egytálételek
(Vince Kiadó, 2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők. Ez a könyv különböző országok különlegesen jó ízű receptjeit kínálja, mint a lazacos-rombuszhalas fricassée vagy a... bővebben...
twitter